Başlıklar
Kibrit Çöpleri pek de uzun olmayan bir süre önce tamamen Mungan’ı tanımak için aldığım kitaplardan birisi.
Murathan Mungan deyince sanırım akla ilk yazım hüneri gelir. Ben, betimleme ve yaşatma gücü bu kadar kuvvetli bir başka yazar daha okumadım ki bunu edebi cahilliğime bağlayabiliriz. Ancak Mungan’ın yeteneğine söz edemeyiz.
1955 yılında İstanbul’da doğan, Mardin kökenli Murathan Mungan, şair kimliğiyle bilinir ancak edebiyatın akla gelen her dalına eser vermiştir: şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal, şarkı sözü. Ayrıca seçkileri de bulunur.
Murathan Mungan’ın Kalemi Üzerine
Bense bu ünlü yazarın sadece bir romanını ve bu öykü kitabını, Kibrit Çöpleri‘ni okudum. İkisinde de yazar beni gözlem ve aktarım gücüyle, yani kaleminin hüneriyle kendisine hayran bıraktı.
Yer yer dili ağdalı olarak tanımlanan bir yazar ama ben böyle olduğunu düşünmüyorum. Anlaşılmayan, karmaşık cümleleri yok. Okuyanı karmaşada asla bırakmıyor. Uzun cümleler kuruyor yer yer ama okuru nadiren kaybediyor. Okurken “o” vermek istediği hissi hep başarıyla aktarıyor.
“Yaralarımızı birbirimize gösterecek kadar soyunamıyorduk henüz birbirimizin yanında.”
– Kibrit Çöpleri, Murathan Mungan, sayfa 11.
Kibrit Çöpleri’ndeki Kısa ve Dolu Öyküler
Bu öykü kitabında en sevdiğim özellik sanırım bazen üç cümleden, bazen yarım sayfa süren “an”larda yazarın merakı, özlemi, bıkkınlığı, kaygıları ve daha onlarca duyguyu berrak bir biçimde hissettirebilmesi.
Toplasanız dolu dolu elli altmış sayfalık bir kitap bahsettiğimiz. Ancak ben Mungan’ın sözlerinde, betimlemelerinde, gözlemlerinde hep bir ömür görüyorum.
Kitap hakkında son bir not da düşmek isterim. Son sayfalarında hangi öykünün hangi tarihte yazıldığı meraklısına söylenmiş. Mungan’ın eserleri de öyle. Böyle özenli kitaplar görünce mutlu olmamak elde değil. Başından sonuna. Metis farkı diyelim buna da.
Murathan Mungan’a Dair
Kendisinin bir söyleşisini dinleme fırsatı etmiştim Covid-19 öncesinde, Mungan nasıl tüm zorluklara rağmen yazma tutkusundan vazgeçmediğini, bugüne gelmesinin, çalışkanlık ve azim sayesinde olduğunu anlatmıştı.
Murathan Mungan iyi ki de vazgeçmemiş. Yazarlığın iki sözcüğü yan yana koymak olduğunu sanan, küf kokan algılarla ve öykülerle okur ve takdir bekleyen, olmadığında yakınan gölgeler belki de bir ışık bulur kitaplarında.
Kibrit Çöpleri ile onlarca yaşama anlık bir bakış atabilirsiniz.
Kibrit Çöpleri
- Sayfa: 108
- Yayıncı: Metis Kitap
- Çıkış yılı: 2011
- ISBN: 9789753427906