Başlıklar
Driftwood (Yalos) her ölen dünyanın bir şekilde kendisini bulunduğu bir boyut, evrende bir nokta. Burada onlarca kültür yaşıyor ve herkesin bildiği iki şey var: Dünyaları ölmek üzeredir ve belki Last isimli, ölümsüz bir adam onlara yardım edebilir.
Driftwood insanı içine çeken bir kitap
Daha ilk sayfasından Driftwood insanı içine çeken bir kitap. Hani bazı anlatımlar vardır, kendi büyülü gerçekliklerini hünerle, inandırıcı bir biçimde aktarmayı başarır, okurun zihninde kendisine yer edinir.
İşte Driftwood böyle bir kitap. Eserin içinde birçok karakter olsa da bizim dikkatimizi özellikle çeken kişi Last. Bütün kitap bu adamın etrafında dönüyor.
Dünyaları ölmek üzere olan çeşitli varlıklar yıllar içinde bu bilge adamdan yardım istemeye gelir. Ne yazık ki Last (Son) hem ırkının son yaşayanı hem de bu özel konuda cahildir. Kendisi de nasıl olup da zamana ve Driftwood’a meydan okuduğunu bilmez.
Onlara asla istediğini veremez; sadece bir umut vadeder ve aslında bu da çoğu için çoğu zaman yeterlidir.
Last’ın öyküsü
Aslında Last’ın öyküsü hep hayatlarına dokunduğu insanlarınkinde yaşar. Ölümsüz olmak da bir nevi budur sanırım.
Ve onun öyküsü aslında bu kitabın konusunu oluşturur. Last ortadan kaybolmuştur ve kimse onun başına ne geldiğini bilmemektedir. Bir tören yapılır ve insanlar Last ile olan değerli anılarını anlatır. Burada Last’ın birçok yönü, farklı bakış açılarıyla insanlara anlatılır.
Driftwood hakkındaki düşüncelerim
Benim için anlatımı gayet güzel, kurgusu ilgi çekici olan bir kitaptı Driftwood. Beni en çok etkileyen özellikse yaratıcı yanıydı. Driftwood öyle bir yer ki A sokağı sıcakken hemen yanındaki B sokağı soğuk. Farklı dünyaların kültürlerini bir noktada buluşturabiliyor ve onların büyülerini de öyle. Sınırları değişen bir yer, su gibi akışkan şeklinde betimlenebilir.
Üstelik bu bölünmüşlük Driftwood‘un anlatımına da yansımış. Birkaç parçadan oluşuyor ve bunun bir nedeni var. Yazar Brennan’ın sitesinde söylediğine göre Driftwood aslında birkaç öyküdür ve kitabın bir çatı altında birleşmesi yayınevinin önerisiyle gerçekleşmiştir.
Bu kitap anlatım bakımından hoş olsa da beni düşündüren ve kurguyu bir tık düşüren bir unsur var. Öyküyü bir de Last’ın bakış açısından okuyor oluşumuz. Şahsen, hiç Last’ın zihnine dokunmasak, onu hep başkalarının anılarından dinleyip gözlerinden görsek, bence bu kitap muazzam bir eser olurdu.
Bu yönü kitabın tam potansiyeline erişmesini engellemiş ama bir yandan da kitabı genele hitap eden bir yön vermiş.
Elbette bu haliyle de epey keyif veren bir okuma.
Marie Brennan Hakkında
Marie Brennan‘ın birçok kitabı bulunmakta ve gençlik kitaplarını M.A. Carrick mahlasıyla yazıyor. 1980 doğumlu yazar Amerikan ve eserleri genellikle fantastik türünde.
2021 Şubat tarihi itibariyle Türkçeye çevrilmiş bir eseri bulunmamakta.