Bana göre en iyi genç kitapları listesini hazırlamamdaki asıl sebep türe yeni başlayanlara rehberlik etmesi.
Genç kurgu kitapları her yaştan insanın okumaktan hoşlandığı kitaplar olmakla birlikte özellikle gençlerin okuması için yazılıyorlar. İçinde yetişkinliklere yönelik unsurlar bulunmuyor (abartılı cinsellik, aşırı kan gibi).
En iyi genç kitapları fantastik, bilim kurgu ve aşk türlerinde. J. K. Rowling, John Green ve Angie Thomas gibi yazarların kitaplarının bulunduğu listemize hemen bakalım. Ancak öncesinde gençlik kitapları nedir öğrenmek istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Çok Okunan En İyi Genç Kitapları
Bu yazıda en popüler genç kitapları listesine bir bakış atacağız. Kitapları Goodreads’tan ve New York Times çoksatan gençlik kitapları listesinden derledim. Ancak yalnızca Türkçeye çevrilmiş olanları bu listede göreceksiniz.
Gerçek Aşkın Laneti (Kırık Bir Kalp #3) – Stephanie Garber

Asıl Adı: A Curse for True Love
Seri: Kırık Bir Kalp 3
Çevirmen: Nihal Tokinan Gökçe
Yayın Tarihi: 09.01.2024
Orijinal Adı: A Curse For True Love
ISBN: 9786256932579
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 312
Hayal kur, umut et ve sihre inanmaktan hiç vazgeçme, tıpkı Evangeline gibi…
New York Times’ın çok satan yazarı Stephanie Garber’dan Caraval serisinin sihirli evreninde geçen lanetli aşk üçlemesi Kırık Bir Kalp, muhteşem bir sona ulaşıyor… Şimdilik.
Bir gün mutlaka kendini bir peri masalında bulacağına inanan Evangeline Fox, mutlu sona ulaşmak için Muhteşem Kuzey’e gitti. Burada yakışıklı bir prensle evlendi ve efsanevi bir şatoda yaşamaya başladı. Ancak Evangeline’in bu masal için ödediği yıkıcı bedelden haberi yok. Ve kocası bunu öğrenmemesi için gereken her şeyi yapmaya kararlı ama önce Kupa Prensi’ni öldürmesi gerekiyor.
İki adam, bir kadın ve sonsuza dek mutluluk için ölümcül bir savaş. Gerçek Aşkın Laneti’nde
kan dökülecek, kalpler çalınacak ve büyük bir sır ortaya çıkacak.
Erdem Yılı – Kim Liggett

Çevirmen: Setenay Karaçay
Asıl adı: The Grace Year
Yayın Tarihi: 24.02.2021
ISBN: 9786257973724
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 408
HİÇ KİMSE ERDEM YILI HAKKINDA KONUŞMUYOR. YASAK.
Kadınların sihri olduğu öğretildi bize. Erkekleri baştan çıkarabilecek,
diğer kadınları kıskançlıktan delirtecek gücümüz olduğu.
Kadınlığın eşiğindeyken tenimizin en güçlü afrodizyak olduğu.
Bu yüzden on altı yaşımıza geldiğimizde bizi kasabadan sürüyorlar.
Tekrar arınıp evliliğe hazır hâle gelene kadar yaban hayatta bir yıl geçirmemiz gerekiyor.
Fakat her kız eve dönmeyi başaramıyor, tek parça olarak değil.
On altı yaşındaki Tierney James daha iyi bir dünya düşlüyordu: Arkadaşı arkadaşa, kadını kadına düşürmedikleri bir dünya. Kendi erdem yılı yaklaştıkça, asıl korkmaları gerekenin içlerindeki sihir olmadığını anladı. Hatta onları öldürüp parçalarını karaborsada satmak için ağaçların arasında gizlenen kaçakçılar da değildi gerçek düşman. Asıl tehdit unsuru birbirleriydi, tüm erdem kızları.
Keskin anlatısı ve çarpıcı gerçekçiliğiyle Erdem Yılı, kabullenilmiş çaresizliğin ve geleneklerin altında ezilen kızlarla kadınlar arasındaki karmaşık ilişkiye ve bu süreçte almak zorunda oldukları zor kararlara dair cesur bir distopya.
İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi – Holly Jackson

Çevirmen: Şebnem Tansu
Yayın Tarihi: 22.06.2022
ISBN: 9786254141515
Sayfa Sayısı: 380
Yayınevi: Epsilon
Kasabadaki lisenin güzel ve popüler kızı Andie Bell bir cinayete kurban gider. Polisin araştırmaları sonucunda olay hızla çözülür. Andie’yi, erkek arkadaşı Sal öldürmüştür. Sal tutuklanamaz çünkü Andie’yi öldürdükten bir süre sonra intihar etmiştir. Polis kayıtlarına göre olay bu kadardır işte. Dava kapanır. Sal’ın ailesi kasabalılar tarafından dışlanır. Andie ilahlaşır. Sal lanetlenir.
Küçükken Sal’ı tanıyan ve onun birine zarar verebileceğine asla inanmayan Pip artık büyümüş, lise çağına gelmiştir. Cinayet ve intiharın üzerinden geçen beş yıla rağmen, Sal’ın suçsuz olduğuna dair taşıdığı his hiç değişmez. Bu hissin peşinden gitmenin bir yolunu bulmaya kararlıdır Pip. Bir lise öğrencisi olarak yapabilecekleri sınırlıdır ama neyse ki, okulda proje ödevi için bu cinayeti konu etmeye karar verdiğinde öğretmeni kabul eder.
Girdap Görüleri (Girdap Günlükleri 1) – Elise Kova

Seri: Girdap Günlükleri (Hava Uyanıyor serisinin devamı)
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Çevirmen: Ece Yücesoy
Yayın Tarihi: 15.03.2023
Orijinal Adı: Vortex Visions
ISBN: 9786258387698
Sayfa Sayısı: 336
Cilt Tipi: Karton Kapak
Yeni yayımlanmış ve sevilen bir yazardan bir gençlik fantastik kitabı okumak istiyorsanız Girdap Görüleri’ne bakmak isteyebilirsiniz.
2023 Mart ayında yayımlanan, Ece Yücesoy‘un çevirdiği kitap Vi Solaris’in öyküsüne odaklanmakta. Vi Solaris kendi üstün güçlerinden korkan ve aslında onlardan haberdar olmayan bir prensestir ve güçlerinin gerçek kudreti ortaya çıkarsa bu ona tahtına bile mal olabilirdi. Vi, büyüsünün sınırlarını öğrenmeye uğraşırken, gizemli bir yabancıyla arasında bir bağ olduğunu keşfeder ve öykü bu noktadan sonra hızlanmaya başlar.
Elisa Kova kurduğu dünyalarla okurlardan ve yazarlardan övgü toplamakta.
Zalim Prens (Peri Halkı Serisi 1) – Holly Black

Çevirmen: Kerem Sanatel
Yayın Tarihi: 31.05.2018
ISBN: 9786050952988
Dil: Türkçe
Sayfa Sayısı: 412
3 kitaptan oluşan Peri Halkı Serisi okurlar tarafından çok sevilen bir üçleme. Holly Black zaten okurlarca çok sevilen bir yazar.
Yedi yaşındaki Jude’un hayatı, peri general tarafından vahşice öldürülen anne babası ve kız kardeşleriyle yaşadığı trajik bir olayla alt üst olur. Artık Periler Diyarı’nda, kendini hiçbir zaman ait hissetmediği bir dünyada bulur. Jude’un amacı, bu fantastik diyara ait olmamasına rağmen saray hanesinden biri olmak ve bu dünyada varlığını kanıtlamaktır.
Diyar’daki taç giyme töreni, Jude’un kendini kanıtlama şansıdır. Ancak bu yolculuk, acımasız prens Cardan’ın zorbalığına ve ailesini öldüren gaddar Madoc’a karşı bir dizi zorlu engelle doludur. Jude, iyi dövüşme yeteneğiyle şövalye olabilir ya da güzel yalanlarla dolu bir dünyada casusluk yapabilir.
Eleanor ve Park – Rainbow Rowell

İlk olarak 2012 yılında, Türkçeye ise 2016 yılında çevrilen Eleanor ve Park, hâlâ çok okunan kitaplar arasında yerini koruyor.
Kitap, ilk aşkın sonsuza dek sürmeyeceğini bilen zeki ama bunu deneyecek kadar da cesur olan iki gencin öyküsü biz okurlara anlatmakta. Kitap 1986 yılında geçiyor ve bir okul yılı boyunca sürüyor.
Eğer tatlı bir gençlik kitabı arıyorsanız, kesinlikle Eleanor ve Park listenize girmeli. Ben daha önce Rainbow Rowell’in Fangirl‘ünü okumuş ve gerçekten beğenmiştim.
Ayrıca kitabın birçok önemli ödül aldığını da söylemeden geçemeyeceğim. Aralarından en dikkate değer olanları şöyle: 2013 Goodreads Okurun Seçimi Ödülü (Genç Yetişkin), Lise için Kuzey Carolina Genç Yetişkin Kitap Ödülü (2016).
Aynı Yıldızın Altında – John Green

John Green son yılların en sevilen genç romanı yazarlarından birisi. Ancak onu dünyaca ünlü yapan kitap Aynı Yıldızın Altında‘dır.
Kanser atlatmış ve hâlâ mücadele edenlerin buluştuğu bir destek grubunda tanışan iki gencin tanışma öyküsünü anlatan kitap ilk aşkın yanı sıra hastalık, mücadele, aile, kayıp ve sevgi gibi konuları işliyor.
Epey duygusal olduğunu belirtmekte fayda olduğunu görüyorum. Kitap okurken ağlamaktan hoşlanmıyorsanız başlamadan önce iki kere düşünmeniz gerektiğini söylemek isterim.
Pegasus Yayınları’ndan yayımlanan kitabı Çiçek Eriş çevirdi. Ciltli baskısı hâlâ satışta. 320 sayfa.
Kitabı dünyaca ülkemizde bu denli popüler yapan ve dikkat çekmesini sağlayan bir başka unsur da filme uyarlanmış olması.
Dikenler ve Güller Sarayı (Dikenler ve Güller Sarayı #1) – Sarah J. Maas

Sarah J. Maas, son yılların en popüler genç kitabı yazarlarından birisi. Bu dizisindeyse perilerin dünyasına adım atan bir insan olan Feyre’nin gözünden yepyeni fantastik bir dünyayı biz okurlara aktarmakta.
Kitabın türü ise fantastik, gençlik ve aşk.
Aslen 2015 yılında yayımlanan ve okurların beğenisi çok kazanan bu fantastik gençlik kitabı DEX Kitap’tan 2016 yılında yayımlandı.
Günümüzde hâlâ diziye yeni kitaplar eklenmeye devam ediyor.
Ağır geçen bir kış ve ailesini beslemesi gereken Feyre’nin öyküsü ile başlıyor kitap. Hayatta kalmamak için öldürdüğü bir kurt için bir canavar çalıyor kapısını ve tüm dünyası değişiyor.
Birimiz Yalan Söylüyor (Birimiz Yalan Söylüyor #1) – Karen M. McManus
Birimiz Yalan Söylüyor okurların ilgisini çeken gizem kitaplarından birisi. Cezaya kalan bir grup öğrenci arasından bir tanesi ölünce geri kalanlar potansiyel suçlu oluyorlar. Ancak hepsinin de ortaya çıkmasını istemediği sırları mevcut. Bu yüzden de her biri aslında suçlu olabilir ve biz kitapta bu heyecanlı keşfi okuyoruz.
Birimiz Yalan Söylüyor ayrıca kitap uyarlaması. Netflix dizisi 2022 itibariyle platformdan izlenebiliyor.
Bin Öpücük – Tillie Cole

Eğer aşk odaklı, ağlatan kitaplardan hoşlanıyorsanız okurların çok sevdiği kitaplardan biri olan Bin Öpücük‘ü tercih edebilirsiniz.
Geçtiğimiz yıllarda Yabancı Yayınları’ndan yayımlanan Bin Öpücük okurlardan yüksek puan toplamaya devam ediyor.
Bin Öpücük‘ün kapağına bayıldığımı da söylemeden ve hüngür hüngür ağladığımı söylemeden de geçemeyeceğim.
İki gencin tekrar buluşma öyküsünün anlatıldığı kitap kapağı ve duygusal anlatımıyla dikkat çekiyor. Üstelik akıcı dili sayesinde birkaç saatte okunabilecek kadar da sürükleyici.
Eğer John Green’in kitabı Aynı Yıldızın Altında‘yı sevdiyseniz, Bin Öpücük‘e de kesinlikle şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum.
Kaplumbağa Kabuğunda Dünya – John Green

John Green, Alaska’nın Peşinde ve Aynı Yıldızın Altında (Hâlâ en iyi genç kitapları arasında bu kitaplar) gibi gençlik kitapları ile okurların gözdesi olan yazarlardan birisi. Kendisinin neredeyse her kitabı bir filme uyarlandı ve okurlar tarafından hala çok seviliyor.
Kaplumbağa Kabuğunda Dünya ise önceki kitaplar kadar ilgi görmese de genç okurların sevdiği kitaplar arasına girmiş durumda.
2018 yılında Pegasus Yayınları’nca yayımlandı.
Ek olarak, yazarın en ünlü kitabı olan ve hala çok fazla okunan bir kitap olan Aynı Yıldızın Altında bence en iyi genç kitapları arasında yerini çok sağlamlaştırdı. Kesinlikle bir klasik haline geldi.
Sessiz Kalma – Angie Thomas
Son yıllarda ABD’de ve başka ülkelerdeki siyahilere yönelik ırkçılık konusu ülkemizde de karşılığını buldu. Sessiz Kalma dostunun bir polis tarafından vurulduğunu gören Starr’ın mücadele dolu öyküsünü anlatmakta.
Ve Sonunda İkisi De Ölür – Adam Silvera

Ve Sonunda İkisi De Ölür öleceklerini bilen iki gencin son günlerine bir ömrü sığdırma öyküsünü anlatır.
2019’da Pegasus Yayınları tarafından yayımlandı. Benim de okuduğum bu kitabın yorumuna hemen yukarıdan erişebilirsiniz.
Kitapta, bir telefon aramasıyla 24 saat içinde ölecekleri haberini alan iki gencin (Mateo ve Rufus) birbiriyle nasıl tanıştıklarını ve kalan saatlerini birlikte neler yaparak geçirdiklerini anlatıyor.
LGBTQ+ temalı kitap okurlardan büyük ilgi topladı ve şu an hala çok okunan gençlik kitaplarından birisi.
Aşırı fantastik olmayan ve beklenen bir ölüm karşısında ne yapılacağını irdeleyen okuyacak bir kitap arıyorsanız Ve Sonunda İkisi de Ölür isimli bu kitap aradığınız roman olabilir.
Yalancılar – E. Lockhart
Eğer sizi şaşırtacak bir gençlik kitabı arıyorsanız Pegasus Yayınları’ndan yayımlanan Yalancılar sizin için olabilir. Kendilerini Yalancılar olarak adlandıran 4 gencin öyküsünün anlatıldığı kitap bence sade ama etkileyici anlatımıyla dikkat çekiyor.
Kitabı ilk okuduğumda özellikle sonunun beni çok şaşırttığını içtenlikle söyleyebilirim. Bu, kesinlikle spoiler yememeniz gereken eserlerden birisi.
Kısa kitaplar arasında sayılabilir.
Kitap Hırsızı – Markus Zusak

Kitap Hırsızı Nazi Almanyası’nın karanlık dönemlerinde geçen etkileyici bir hikayeyi genç Liesel Meminger’ın gözünden anlatıyor. Liesel, savaşın vahşi gerçekleri arasında, kitapları çalarak kendi dünyasını inşa eder ve bu eylemi hayatını derinlemesine etkiler. Roman, direnç, sevgi ve insanlığın özü üzerine derinlemesine düşündüren güçlü bir anlatı sunuyor.
Kitap, okurunu sadece Liesel’in yaşamının izini sürmekle kalmayıp aynı zamanda insanlığın zorlu sınavlarına tanıklık etmeye davet ediyor. Liesel’in masumiyeti, savaşın ve acının gölgesinde nasıl değiştiğini izlemek, okuru derinden etkileyen bir duygusal yolculuğa çıkarıyor. Zusak’ın kusursuz üslubu ve karakterler arasındaki çarpıcı bağlıyor ve her sayfada yeni bir keşif vaat ediyor.
Kitap Hırsızı sadece tarihi bir dönemin yansıması olmanın ötesine geçerek insanın içsel gücünü, dayanıklılığını ve sevgisini sorguluyor. Okurunu, sadece Liesel’in dünyasına değil aynı zamanda evrensel insan deneyimine duyarlı bir şekilde bağlayan bu roman, edebi bir başyapıt olarak adlandırılmayı hak ediyor.
Açlık Oyunları (Açlık Oyunları #1) – Suzanne Collins

Distopik gençlik kitapları arıyorsanız ve şans eseri Açlık Oyunları üçlemesini okumadıysanız kitap uyarlaması da olan bu popüler gençlik kitabı kesinlikle sizin için. Çok sevildiğini not düşelim.
Her yıl düzenlenen acımasız ve ölümüne olan bir oyuna gönderilen bir avuç, bazen azimli bazen kurban, gençlerin başından geçenlerin anlatıldığı, genellikle şoke edici unsurlar içeren bu gençlik kitabı sahiden çok sevildi. Hafızalara kazındı.
2010’lu yıllara damgasını vurmasının yanı sıra filmleriyle Jennifer Lawrence’ın ününün parlamasında da epey büyük bir rol oynadı.
Günümüzde hâlâ çok okunmakta. Öyle ki ilk baskısı Pegasus Yayınları’ndan yapılsa da daha sonra DEX Kitap telifini alarak seriyi yenilenmiş kapakları olan bir baskıyla okurla buluşturdu.
Eğer distopya ve bilim kurgu seviyorsanız kesinlikle bakmalısınız.
Eleanor ve Park – Rainbow Rowell
İki uyumsuz genç yetişkinin aşk hikâyesinin anlatıldığı Eleanor ve Park, baştan kötü sonu belli ama tatlı bir popüler gençlik kitabı.
Kitabın tanıtımında şöyle diyor: İlk aşkın sonsuza dek sürmeyeceğini bilecek kadar zeki ama bunu deneyecek kadar cesur ve umutsuz, on altı yaşındaki iki talihsiz âşığın bir okul yılı boyunca süren hikâyesi.
Cinder (Ay Günlükleri #1) – Marissa Meyer

Masalları seviyor musunuz? Peki ya masalları temel alarak yazılan fantastik-distopik gençlik romanlarını? O zaman her kitabında farklı bir masaldan yolu çıkılarak yazılmış fantastik ve distopik olan Ay Günlükleri Serisi sizin için.
Uzun zaman en popüler gençlik kitapları arasında olduğunu da not düşmek gerekir. Üstelik garip bir şekilde Artemis serinin tüm kitaplarını yayımladı.
Bu seriyi diğerlerinden ayıran özelliği, peri masallarını uzay gibi unsurlarla ve karakterlere peri masallarında bulunan özellikleri farklı biçimlerde ekleyerek okura sunması. Elbette yazarın dilinin akıcı olması, konunun ilgi çekici olması okuma eylemini çok keyifli bir hale getiriyor.
Ben de severek okudum doğrusu.
Ay Günlükleri serisinin kitapları sırası şöyle.
Aslen ara kitapları olsa da Artemis Yayınları bu şekilde yayımlamayı tercih ettiği için o ara kitapları – kısa öyküleri es geçiyorum.
- Cinder (1. kitap)
- Scarlet (2. kitap)
- Crest (3. kitap)
- Levana (3,5. kitap)
- Winter (4. kitap)
- Uzak Yıldızlar (4,5. kitap)
İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper

Beyin felci yüzünden konuşamayan, yürüyemeyen ve yazamayan, 11 yaşındaki Melody’nin öyküsü anlatılır.
Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işler. Çünkü fotografik hafızası vardır ancak bunu kimse bilmez. Bir gün kafasının içindeki sesi keşfettiğinde onun için çok şey değişir.
Bu kitap umut veren öyküsü ile dikkat çekiyor. Bana Mucize‘yi anımsattı. Gençlerin ve çocukların kesinlikle okuması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan birisi. İlham verici ve farkındalık yaratıcı konusuyla bence diğer çocuk ve gençlik kitaplarından çok güzel biçimde ayrılıyor.
Timaş Genç tarafınca Zeynep Kürük çevirisiyle yayımlanan kitap hâlâ satışta ve 256 sayfa. Kitap Yurdu’na baktığımda 50 binden fazla satıldığını gördüm. Bu Türkiye için gerçekten iyi bir rakam!
Herkes kendisini ifade etmek için kelimeleri kullanıyordu. Ben hariç.
İçimdeki Müzik, Sharon M. Draper
Fısıltı (Hush Hush #1) – Becca Fitzpatrick

Pegasus Yayınları tarafından yayımlanan Fısıltı Serisi, diğer kitaplara oranla epey eski bir seri olsa da hâlâ gençlik edebiyatı severlerin beğeniyle okuduğu bir fantastik gençlik dizi.
Alacakaranlık tarzı bir paranormal aşk öyküsü olan Fısıltı normal bir kızın bir delikanlı ile karşılaşması ve onun hakkındaki tuhaf ve doğaüstü durumu keşfetmesini anlatıyor. Ancak bu sefer vampirler ve kurtadamlar yerine melekler, hatta düşmüş melekleri okuyoruz. Kapaktan ötürü bunun bir spoiler olduğunu düşünmüyorum.
4 kitaptan oluşan ve son kitabı yayımlanalı epey zaman geçmiş bir seri olması da okurların işini epey kolaylaştırıyor.
Üstelik Türkiye’de hâlâ çok satan, en popüler genç kitapları arasında.
Kitap sıralaması şöyle:
- Fısıltı,
- Çığlık,
- Sessizlik
- Final.
Efsane (Efsane #1) – Marie Lu
Distopik gençlik kitaplarını seviyorsanız ve Açlık Oyunları’nın ardından okuyacak bir kitap arıyorsanız iki yetenekli gencin öyküsü olan Efsane Üçlemesi’ni okuyabilirsiniz.
Ölmek İçin On Üç Sebep – Jay Asher
Ölmeden önce Hannah bir kaset doldurur ve intihar sebebi olarak gördüğü kişileri bu kasette anar. İçinde adı geçen kaseti dinleyen Clay’i okuruz. Bir dizi de yapılan bu kitap gençlerin okumayı tercih ettiği kitaplar arasında.
Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter #1) – J. K. Rowling
Sanırım en iyi genç kitapları denildiğinde akla hemen Harry Potter romanları gelir. Herkesin bildiği çocuk ve gençlik kitapları arasında hâlâ bir numara olan bu seriyi koyup koymamak konusunda epey çelişkiliydim ancak Harry Potter’ı duymayan bir kişi bile kaldıysa onu bilgilendirmek boynumuzun borcu, değil mi?
Harry Potter, bir mektupla büyücü okuluna alınan, geçmişi epey karışık bir çocuğun 7 yıl boyunca karşılaştığı büyülü sorunları ele alan, 8 filme uyarlanmış harika bir genç roman serisi.
Sevmeyen veya beğenmeyen birisiyle karşılaşmadığımı da not düşmek isterim.
Ağacın Hafızası – Tina Valles

Ağacın Hafızası, yurtdışında büyük bir başarı toplamamış olsa da 2022 Mart ayında baktığımda, sadece Kitap Yurdu’nda 3.593 adet satmış.
Biraz çocuk kitabı olsa da ilkgençlerin severek okuyacağını düşünüyorum.
Anneannesi ve dedesinin artık onlarla yaşayacağını öğrenen Jay’in öyküsünü anlatır. İçin için bunun pek de hayra alamet bir durum olmadığını sezinler Jay. Tahmin ettiği gibi bu değişiklik günlük hayatlarını tamamen değiştirir.
Çevirmeni Emrah İnce. Can Çocuk Yayınları’nın popüler kitaplarından.
Alacakaranlık (Alacakaranlık #1) – Stephenie Meyer

4 ana kitaptan oluşan bu bitmiş seriyi çekinerek koydum. Kurgusu yüzünden çok eleştirilse de milyonlarca genci etkilemesi ve herkesin adını bilmesi yüzünden eklemeden olmaz diye düşündüm.
Alacakanlık serisi normal bir genç kız ile bir delikanlı gibi görünen 100 yaşındaki bir vampirin tanışmasını, âşık olmasını ve birlikte göğüs gerdikleri zorlukları anlatıyor.
Seride vampirler, kurtadamlar mevcut. Bu, genç kurgu kitapları arasında en popüler olanlardan.
Lisede başlayan seri aslında çok kısa bir zamanı ele alıyor. 4. kitabı 12 13 yaşındaki gençlere ne kadar önersem bilmiyorum ancak ben çok sakıncalı olduğunu düşünmüyorum.
Saksı Olmanın Faydaları – Stephen Chbosky
Saklı Olmanın Faydaları, Stephen Chbosky tarafından yazılan ve ilk olarak 1999’da yayımlanmış bir gençlik kitabı. Türkçeye ise 2013 yılında Feniks Kitap tarafından kazandırıldı.
Kitapta Charlie adındaki bir gencin yaşadığı sorunları mektuplar aracılığıyla anlatması gözler önüne seriliyor. Bunlar intihar, kayıp ve birçok önemli konuyu içeriyor.
Seçilmiş Kişi (Seçilmiş Kişi #1) – Lois Lowry
Seçilmiş Kişi, 12 yaşındaki ideal ve renksiz bir dünyada yaşayan Jonas’ın önemli bir görevin başına getirilmesi ve kırılgan toplumunun arkasındaki gerçeği öğrenmesini ele alıyor.
Seçilmiş Kişi, 4 kitaptan oluşuyor.
Ölümcül Kaçış (Labirent #1) – James Dashner

ABD’li yazar James Dashner tarafından yazılmıştır ve toplamda beş kitaptan oluşur.
Labirent Serisi, Ölümcül Kaçış‘la başlıyor. Devasa bir Labirent’te bulunan bir grup gencin hayatta kalma çabasını anlatıyor.
Seri, genç yetişkinler için yazılmıştır ve aksiyon, macera ve gizem türlerini içerir.
Serinin ana karakteri, hafızasını kaybetmiş, Thomas isimli bir delikanlıdır. Thomas, bir grup gençle birlikte dev bir labirentte bulur kendisini ve hafızasını kaybetmiştir. Hikaye, gençlerin labirentten kaçmaya çalışırken karşılaştıkları zorlukları, gizemleri ve tehlikeleri anlatmaktadır.
Seri 3 kitaptan oluşuyor ve beyaz ekrana uyarlandı.
En popüler genç kitapları ve belki de en iyi genç kitapları listesi böyle. Sizin de eklemek istediğiniz kitaplar varsa yorumlar kısmına bırakabilirsiniz.
Ayrıca önerilen kitaplar ve en iyi fantastik kitaplar listelerim size sonraki kitabınızı seçmenize yardımcı olabilir.
En İyi Gençlik Kitapları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aşağıda en iyi genç kurgu kitapları hakkında sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Başka sorularınız varsa yorum bırakmaktan çekinmeyin.
Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte Seçilmiş Kişi, Aynı Yıldızın Altında, Mucize, Harry Potter, Çavdar Tarlasında Çocuklar gibi seriler geniş kitlelerce kabul edilmiş önemli gençlik kitaplarıdır.
Gençlik kitaplarında her konu işlenmemelidir. Dili daha yumuşak olmalıdır. Gençlik romanları tipik olarak 12-18 yaşları arasındaki okurlar için yazılır ve ana karakterler genellikle bu yaş aralığındadır. Bu kitaplar, genç okurların hayal gücüne hitap eden fantezi, bilim kurgu, romans ve macera unsurlarını içerebilir.
Çavdar Tarlasında Çocuklar: Bu kitap, okuldan atılan ve yetişkinlerin sahte dünyasına karşı isyan eden 16 yaşındaki Holden Caulfield’in hikayesini anlatır. Sineklerin Tanrısı: Bu kitap, bir grup çocuğun bir adada mahsur kaldıktan sonra yaşadıkları hayatta kalma mücadelesini anlatır. Kitap, insan doğasının karanlık yönlerine odaklanır.
Gençler için okuma önerileri oldukça geniş bir yelpazede olabilir, fakat burada gençlerin ilgisini çekebilecek popüler ve ödüllü kitaplar önerilir. Bazıları şöyle: Harry Potter serisi, Aynı Yıldızın Altında, Saksı Olmanın Faydaları, Kızıl Kraliçe Serisi, Açlık Oyunları üçlemesi.