Kitap Yorumu: Trendeki Kız – Paula Hawkins

Trendeki Kız kitabı, Paula Hawkins‘in çoksatan ve filme de uyarlanmış bir kitabı. 2015 yılında İthaki Yayınları tarafından yayınlandı. Filminde ise Emily Blunt (Rachel), Haley Bennett ve Rebecca Ferguson başrolleri paylaşıyor.

Kitaptaki gibi bir günlük misali ilerliyor öykü.

Trendeki Kız Konusu

Trendeki Kız, İngiliz yazar Paula Hawkins’in psikolojik gerilim romanı. Kitap ilk olarak 2015 yılında yayınlandı ve hızlı bir şekilde dünya çapında milyonlarca kopya satarak en çok satan kitaplar arasına girdi.

Kitap Londra’da geçiyor ve her gün trenle gidip gelirken pencereden gördüğü bir çiftin hayatı hakkında düşünen boşanmış bir alkolik olan Rachel Watson’ın hayatına odaklanıyor.

Rachel’ın hayatı, trenden şoke edici bir şeye tanık olduğunda ve kayıp bir kişinin davasında karıştığında dramatik bir hal alır. Tren penceresinden gözlemlediği kadın Megan Hipwell kaybolur ve Rachel davayı çözmek için giderek daha takıntılı hale gelir. Rachel, Megan’ın kocası Scott ve terapisti Kamal Abdic’in hayatlarına dahil olur, bu sırada Megan’a olanları bir araya getirmeye çalışır ve bu kişilerin kadının kaybolmasında rol oynayıp oynamadığını anlamaya çalışır.

Hikaye ilerledikçe, okur her biri kendi sırları ve motivasyonları olan birkaç farklı anlatıcıyla karşılaşır. Roman, hafıza, gerçek ve bağımlılık temalarını ve geçmiş travmanın günümüzü etkileme yollarını inceler.

Trendeki Kız, çarpık öyküsü, güvenilmez anlatıcıları ve karanlık atmosferi ile övgü topladı. Kayıp Kız ve Sessiz Hasta gibi diğer popüler gerilim filmleri ile karşılaştırıldı. 2016 yılında, Emily Blunt’un Rachel olarak oynadığı kitabın bir film uyarlaması yayınlandı.

Ödül

Trendeki Kız Kitap Yorumu

Trendeki Kız Kapak
Trendeki Kız’ın kapağı

Trendeki Kız‘a yıllar yıllar önce, kitap daha ilk yayımlandığında başlamıştım. Ancak ana karakterin saplantılı doğası, alkolik olması gibi unsurlar beni epey sıkmış, kitabın konusunu ve kitap hakkında bir iki yorum da okumadığım için neler olacağını öngörememiştim. Sonuç olarak da elli sayfa sonra artık dayanamayıp kitabı belirsiz bir süre için kapatmıştım.

Geçen gün, hiç de aklımda olmadan bu kitabı tekrar elime aldım; kitapların zamanı olduğu benim hep inandığım bir kavram.

Kitaplar konusunda hafızam genellikle iyidir. Trendeki Kız‘ı tekrar elime aldığımda bu yüzden yabancılık hissetmedim. Sanki dün bırakmış gibiydim. Üstelik kitabın bence en sıkıcı kısmını da okumuştum. Çünkü Trendeki Kız‘ı elime aldığımda öykü hız kazandı ve Rachel’ın ve elbette Megan’ın başına olaylar gelmeye başladı.

Üç farklı kadının bakış açısından anlatılan bu kitapta toplamda 5 önemli karakter var diyebiliriz. Rachel, Megan ve Anna. Scott ve Tom.

Trendeki Kız Bence…

Genel olarak Trendeki Kız biraz boğucu bir kitap. Ana karakterin bağlılıkları, saplantıları beni epey rahatsız etti. Üstelik kitabın sonunu ve olayların açıklanışı tam olarak içime sinmedi. Neden mantıklıydı ama Rachel ve Megan dışındaki karakterler epey yüzeysel geldi. Ayrıntılar da öyle. Özellikle de Megan’ın ortadan kaybolma sürecindeki ve devamında gelen, kitabın sonunda açıklanan ayrıntılarda içime ve aklıma sinmeyen yönler var.

Ne var ki bu üç kadının hayatlarının bir şekilde, içlerinden birinin hayatındaki seçimlerden dolayı böylesine düğümcük olmasında beni çeken bir şey var. Yaratıcı olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Ancak kitapta abartılan bir yön de var. O kadar şaşırtan, şoke eden veya sizi alıp başka diyarlara götürecek bir eser değil.

Sonuç olarak gizem türündeki kitapları seviyorsanız siz de Trendeki Kız‘ı sevebilirsiniz. Ancak çok yüksek bir eser beklememenizi tavsiye ederim.

Yıldızlar 3

Trendeki Kız Filmine Dair Ufak Bir Not

Film hakkında şöyle de bir notum var. Tamamen kitaptaki çeşitlilik filmde elenmiş. Ne Rachel kendisi gibi gözüküyor ne de başka karakterler. Rachel özellikle biraz toplu olmalıydı. Bence filmin öyle pek de temsil edici bir yönü yok. Üstelik bazı olaylar da kitaptaki sırayla gitmiyor; akıcılık için yapılmış bir hamle.

Siz Trendeki Kız‘ı okudunuz mu? Kitap yorumunuz nedir? Yorum bırakın.

Merve Özcan

Çevirmen, SEO'CU, eski editör. Çokbilmiş. Kedisever. Usta geyikçi. Muzip. Meraklı. Geveze. Çocuk ruhlu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Next Post

Kitap Yorumu: Hastalık Hastası Kiralık Katil - Juan Jacinto Muñoz Rengel

Cum May 7 , 2021
Hastalık Hastası Kiralık Katil, Juan Jacinto Muñoz Rengel'in yazdığı ve Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bir kitap. Hastalık Hastası Kiralık...
Hastalık Hastası Kiralık Katil Hastalık Hastası Kiralık Katil

Bu yazılara da bakın