En İyi Fantastik Kitaplar, Fantastik Seriler ve Öneri Kitaplar

Fantastik Kitap Serileri

Fantastik romanlar olmadan olmaz diyor, kitap önerileri arıyorsanız en iyi fantastik kitaplar listesi sizin için.

Bu yazıda Tolkien ve Lewis gibi yazarlardan çıkan epik fantastik kitaplar, Neil Gaiman gibi kült olmuş ve Nalini Singh ve Ilona Andrews gibi aşk ağırlıklı fantastik kitaplara uzanan en iyi fantastik kitap serileri sıraladığım bir liste göreceğiz. Epey uzun bir liste olduğu için herkesin kendisine göre bir kitap bulabilecektir.

Ben kitapların kısaca türlerinden, yaş aralığından bahsettim. Kimisi gençlik, kimisi yetişkin, kimisi çocuk, kimisi ağır kimisi hafif fantastik kitap bunların. O yüzden size kitabı almadan önce ufak bir araştırma da yapmanızı öneriyorum.

Fantastik nedir? Alt türleri nelerdir? sorularına yanıtları bağlantıya tıklayarak alabilirsiniz.



En İyi Fantastik Kitaplar & Fantastik Kitap Önerileri

Bu listeyi belirli bir sıraya göre düzenlemediğimi de not düşmek isterim. Bu yüzden ilk başta damağınıza göre fantastik bir seri bulamadıysanız, listenin aşağısına doğru ilerleyin. Kesinlikle kendinize göre bir şey bulacaksınızdır.

Bu başlık altında önce okurlardan tam puan almış en iyi fantastik kitap serilerini sıralamaya başlayacağım. Daha sonra da tekil kitaplara geçeceğim.

Ve İşte Zaman Savaşını Böyle Kaybedersin – Amal El-Mohtar

Tür: Fantastik
Kitap Sayısı: 1

Ve İşte Zaman Savaşını Böyle Kaybedersin, zaman yolculuğu konseptine benzersiz bir yaklaşım getiren ve birçok önemli ödül kazanmış bir bilimkurgu novellası. Amal El-Mohtar ve Max Gladstone tarafından kaleme alınan bu eserde, rakip iki zaman ajanı, zaman ve mekânı manipüle ederek tarihi kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye çalışır. Ancak bir mektup alışverişi başladığında, zaman ve mekânın önemi yavaş yavaş kaybolmaya başlar.

Ölü bir gezegenin enkazı üzerinde, Kırmızı adlı zaman ajanı, Mavi’den bir mektup bulur: “Okumadan önce yak. İmza: Mavi.” Bu buluşma, evrendeki en tehlikeli zaman ajanlarının yollarını kesiştirir. Geçmişleri karmaşık ve kaderlerini kontrol altında tutan bu iki ajanın ortak noktaları neredeyse yok gibidir, sadece savaşı kazanmaya odaklanmış, kararlı ve yalnızdırlar.

Zaman içindeki savaş alanları, kişisel ve tehlikeli bir oyun alanına dönüşürken, Kırmızı ve Mavi, kazanmak için birbirleriyle amansız bir mücadeleye girişirler. Bu eser, uzay ve zaman arasında sıra dışı bir köprü kurarak, ihanet, aşk, varoluşsal krizler ve uzay operası macerasını içeren zengin bir kurguya sahiptir.

Madeline Miller’ın deyişiyle, “Gladstone ve El-Mohtar’ın işbirliği adeta bir havai fişek gösterisi gibi”; Ken Li ise eseri “kurgusu, üslubu, dâhiyane fikirleri ve karakterleriyle” övgüyle anlatmaktadır.


Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig

Gece Yarısı Kütüphanesi

Tür: Fantastik
Kitap Sayısı: 1

Nora Seed’in hayatı altüst olmuş durumda: kedisi ölmüş, işinden kovulmuş, abisiyle iletişimi kesilmiş ve yalnız hissediyor. Ancak bir gece yarısı, zamanın durduğu bir kütüphanede kendini buluyor. Bu kütüphanedeki her kitap, Nora’nın başka bir yaşamı nasıl yaşayabileceğini gösteriyor, farklı seçimler yapsaydı neler olabileceğini keşfetme fırsatı veriyor. Matt Haig’in kaleminden, pişmanlıklar, ihtimaller ve yeniden seçme şansı üzerine derinlemesine bir keşif sunan bu roman, okurlarıyla birlikte Nora’nın içsel yolculuğuna çıkarıyor, insanın temel sorularını sorgulatıyor ve mutluluğun gerçekte neye bağlı olduğunu tartışıyor.

Goodreads en iyi kurgu kitabı (2020)


Amerikan Tanrıları – Neil Gaiman (Yetişkin)

Amerikan Tanrıları - En iyi fantastik kitaplar

Tür: Şehir Fantezisi/Mitoloji
Kitap Sayısı: 2 adet (ara öyküler var), bitti.

Neil Gaiman’ın fantastik dünyalar yazma konusunda bir usta olduğu su götürmez. 10 kişiye en iyi fantastik kitabı kimdir deseniz, en azından 5’i bir Gaiman kitabı ekler listeye.

Koralin, Yolun Sonundaki Okyanus, Yıldız Tozu, Mezarlık Kitabı, Sandman ve daha neler neler.

Amerikan Tanrıları ise tamamen kendi dünyasını yaratan son derece yaratıcı bir şehir fantezisi kitabı. Hugo, Nebula, Locus, Bram Stoker ve SFX gibi ödülleri kazandığını da eklemeden olmaz.

Son üç yılını hapishanede geçiren Gölge’yi ve onun yanına oturan Bay Çarşamba’nın ilginç öyküsünü anlatır.

Bu serinin bir de ikinci kitabı var: Anansi Çocukları. Üstelik bir dizi de oldu.

Kitapları şöyle:

  1. Amerikan Tanrıları
    • 1.1 Vadinin Hükümdarı(Kırılgan Şeyler)
    • 1.2 Black Dog
  2. Anansi Çocukları

Neil Gaiman’ın tüm kitaplarına buradan erişebilirsiniz.


Gizli Miras Serisi (Kızıl Ateş) – Ilona Andrews (Yetişkin)

Kızıl Ateş kapak

Tür: Şehir Fantezisi
Kitap Sayısı:
6 (3 tane daha yayımlanacak)

Benim son birkaç yılda severek okuduğum bir yazar varsa o da Ilona Andrews. Evli bir çift olan yazar ekibi, Kate Daniels serisi ile ünlerine kavuşsa da kendi açıkladıkları sayılara göre Gizli Miras serisi en çok satan serileri. Şimdilik seride 6 ana kitap yayımlandı. Serinin yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de ise sadece ilk kitap yayımlandı. Devamı gelecek gibi görünmüyor.

Bu seride Osiris serumu sayesinde güçler elde eden insanlar ve onların güç mücadeleleri anlatılıyor. Bu güç sahiplerinin kendi evleri var.

Gizli Miras Serisi şöyle:

  1. Gizli Miras 1: Kızıl Ateş
  2. Gizli Miras 2: White Hot
  3. Gizli Miras 3: Wildfire
  4. Gizli Miras 4: Sapphire Flames
  5. Gizli Miras 5: Emerald Blaze
  6. Gizli Miras 6: Ruby Fever

NOT: Bence en iyi fantastik kitaplar listesinde başta. İnsanın bam teline dokunuyor bu evli çift.


Yüz Bin Krallık (Miras Üçlemesi 1) – N. K. Jemisin (Yetişkin – Gençlik)

Yüz Bin Krallık kitap kapağı

Tür: Şehir Fantezisi, yetişkin, yeni yetişkin
Kitap Sayısı: 3 adet, bitti.

Miras Üçlemesi tamamlanmamış olsa da bence en iyi fantastik kitaplar arasında. N. K. Jemisin de çok ödüllü bir yazar. Bu üçleme ile kendisiyle tanışmıştım. Kesinlikle okunması gereken fantastik romanlar arasında yer alıyor. Fantastik kitap önerileri listemde.

Miras Serisi okuma sırası:

  1. Yüz Bin Krallık
  2. Parçalanmış Krallık
  3. The Kingdom of Gods (Çevrilmedi)

Lonca Avcısı Serisi (Meleklerin Kanı) – Nalini Singh (Yetişkin)

Meleklerin Kanı kapak

Tür: Şehir Fantezisi, yetişkin
Kitap Sayısı: 2021 itibariyle 13.

Bu serinin ülkemizdeki geçmişi biraz karışık. Meleklerin Kanı‘nı önce Artemis Yayınları, ardından Yabancı Yayınları bastı. Şu anda ise sadece 4 kitap basılmış halde bulunuyor. Ben serinin ilk 3 kitabına bayıldığım için bence en iyi fantastik kitaplar arasında.

Kitap yepyeni bir fantastik dünyada geçiyor. Başmelekler zirvede. Sonra da düz melekler ve vampirler geliyor. Bir de yoldan çıkmış vampirleri meleklere döndüren Lonca Avcıları var. Avcı doğanlar keskin koku gibi güçlere sahip olabiliyor.

İnsanlarsa melekler ve vampirlerin kurbanı vaziyette. Lonca Avcısı serisi hakkında bilgi almak ve okuma sırasını öğrenmek için buraya gidebilirsiniz.


Harry Potter Serisi – J. K. Rowling (Çocuk – Gençlik)

Tür: Şehir Fantezisi, çocuk ve gençlik
Kitap Sayısı: 7, bitti.
(Ayrıca tiyatro oyunu var)

Harry Potter serisi çocukluğumuzun serisi. Okumayanlar varsa bence daha fazla beklemeden bu seri ile tanışmalı. Dünyanın en ünlü ve en çok satan çocuk serisidir herhalde.

Cadılar, kötülüğe karşı birlik olan insanların öyküsünü okumak ve büyülü bir dünyaya adım atmak istiyorsanız kesinlikle okumalısınız!

Harry Potter okuma sırası:

  1. Harry Potter ve Felsefe Taşı
  2. Harry Potter ve Sırlar Odası
  3. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
  4. Harry Potter ve Ateş Kadehi
  5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
  6. Harry Potter ve Melez Prens
  7. Harry Potter ve Ölüm Yadigârları
  8. Harry Potter ve Lanetli Çocuk (Bir tiyatro oyunu)

Özellikle 12 13 yaşındaki çocuklara kitap okumayı sevdirmek istiyorsanız bu seri sahiden çok önemli. Üstelik birçok okurun fantastik kitap önerileri arasına altın harflerle ismini yazdırdı.


Şimşek Hırsızı (Percy Jackson & Olimposlular 1)- Rick Riordan (Çocuk)

Şimşek Hırsızı

Tür: Şehir Fantezisi, çocuk, yunan mitolojisi
Kitap Sayısı: Ana 5, ek 1. Toplam 6. adet. Devam serisi bulunuyor. Bkz: Olimpos Kahramanları.

Percy Jackson & Olumposlular da yine Yunan Mitolojisi seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken serilerden. İki filmi de olduğu için muazzam bir fırsat. Riordan’ın en iyi eseri olduğunu söylemek biraz cüretkâr olacak ama okurlar bu seriye bayılıyorlar!

Üstelik çocuk kitabından başlayıp gençlik serisine döndüğü için çocuklarınıza birkaç kitapta birkaç yılı yaşatma imkanı sunacağınız serilerden. Harry Potter da böyledir ve günümüzde bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum.

Percy Jackson kesinlikle okunması gereken serilerden.


Beşinci Mevsim (Kırık Diyar Serisi 1) – N. K. Jemisin

Beşinci Mevsim

Tür: Şehir Fantezisi, bilimkurgu (distopya)
Kitap Sayısı: 3 adet, bitti.

N. K. Jemisin en iyi fantastik kitaplar listesinde kendisine bu seriyle de yer buldu. Yazdığı her kitapta çok güzel dünyalar kurabilen bir yazar kendisi.

Her bir kitabıyla 3 Hugo Ödülü’nü alan bu yazarın kaleminden çıkan bu seriyi okumadan etmek olmaz. Ancak kolay bir dili olduğunu söylemek zor olabilir.

Kırık Diyar okuma sırası:

  1. Beşinci Mevsim
  2. Sütun Kapısı
  3. The Stone Sky

Cinder (Ay Günlüğü 1) – Marissa Meyer

Cinder

Tür: Masal uyarlaması, bilim kurgu, gençlik
Kitap Sayısı: 4,5 adet, bitti.

Bu gençlik serisi, her bir kitabında bir masalı temel alarak bir masal uyarlamasını aynı bilim kurgu geleceği içinde sunar. Ancak tam da bilim kurgu diyemeyeceğimiz unsurları olduğundan fantastik romanlara çok daha uygundur. İlk kitap Cinder, Külkedisi’ni ele alır örneğin. İkinci kitapsa Kırmızı Başlıklı Kız’ı.

Benim çok sevdiğim gençlik serilerinden.

Ay Günlükleri ana kitapları okuma sırası:

  1. Cinder
  2. Scarlet
  3. Cress
  4. Winter

Kralların Çarpışması (Ateş ve Buzun Şarkısı 1) – R. R. Martin

Tür: Epik fantezi.
Kitap Sayısı: 2021 itibariyle 6, belirsiz tarihte yayımlanacak final kitap mevcut.

Ateş ve Buzun Şarkısı serisinin ilk kitabı olan Taht Oyunları 1996’da yayımlanmaya başladı ve dizi yüzünden sanırım bu seriyi duymayan kalmamıştır.

Ben dizi yüzünden soğuyup okumadığımı itiraf edeceğim. Ancak ilk kitabı elimde mevcut. Belki bir gün ben de bu efsaneye dönüşen fantastik seriyi okurum. Birçok okur tarafından en iyi fantastik kitap serileri arasında gösterilir.

Türkçe Taht Oyunları okuma sırası:

  1. Kralların Çarpışması I.
  2. Kralların Çarpışması II.
  3. Kılıçların Fırtınası I.
  4. Kılıçların Fırtınası II.
  5. Kargaların Ziyafeti I.
  6. Kargaların Ziyafeti II.
  7. Ejderhalarla Dans I.



Fırtına Büyücüsü (Dresden Dosyaları 1)- Jim Butcher (Yetişkin)

Dresden Dosyaları - Fırtına Büyücüsü

Tür: Şehir Fantezisi
Kitap Sayısı: 2021 itibariyle 17.

Seri, Harry Dresden’in öyküsünü anlatır. Kara büyüyle uğraşan bu danışman güvenlik güçlerine yardım eder. Şehir fantezisi olan bu seri diğerlerinden erkek bir anlatıcısı olması ile ayrılıyor.

Üstelik fazla uzun sürmese de bu kitap serisi de aslında dizi oldu ne var ki 1. sezondan sonra iptal edildi.

İthaki Yayınları’nın ilk birkaç kitabını yayınladığı dizi artık yayımlanmıyor ne yazık ki. Yurtdışında çok sevilse de ülkemizde pek ses getirmemiş olmasını buna bağlayabiliriz diye düşünüyorum. Okumak istiyorsanız İngilizce devam etmek zorundasınız ne yazık ki.


Sissoylu (Son İmparatorluk 1) – Brandon Sanderson

Tür: Epik fantezi
Kitap Sayısı: 6 yayımlanmış, devamı gelecek.

Sissoylu bir epik fantezi kitabı. 2006’da yayımlanmaya başlanmış ve o zamandan beri kendisine sağlam bir kitle edindiği gerçekten su götürmez.

Dahi bir hırsızın, bir kahramanın ve bir sokak çocuğunu içeren soygunun etrafında oluşan bir isyanı anlatır.


Centilmen Piç (Locke Lamora’nın Yalanları 1) – Scott Lynch

Tür: Epik, bilim kurgu fantezi
Kitap Sayısı: 4 yayımlanmış, 3 yayımlanacak.

İlk olarak 2006’da yayımlanmaya başlayan bu seri Locus ve Grand Prix adaylığı almış. Türk okurlardan da beğeni kazanmış bir fantastik seri. İthaki Yayınları’ndan çıkmakta.

Centilmen Piç Serisi Kitaplar şöyle:

  1. Locke Lamora’nın Yalanları
  2. Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
  3. Hırsızlar Cumhuriyeti
  4. The Thorn of Emberlain
  5. The Ministry of Necessity
  6. The Mage and the Master Spy
  7. Inherit the Night

Rüzgârın Adı (Kral Katili Güncesi 1) – Patrick Rothfuss

Tür: Epik fantastik
Kitap Sayısı: 2, 3. bekleniyor.

Patrick Rothfuss’un yazdığı, aslen 2007’de ve Türkiye’de 2011’de İthaki Yayınları’nca yayımlanan bir seri Kral Katili Güncesi.

Dikenler ve Güller Sarayı – Sarah J. Maas


Dikenler ve Güller Sarayı
Dikenler ve Güller Sarayı, Fantastik Kitaplar

Tür: Fantastik, gençlik
Kitap Sayısı: 4 yayımlanmış, 2 yayımlanacak.

Bu seri, perileri ele alan ve okurlarca epey sevilmiş, ödül adaylıkları olan bir gençlik serisi.

Feyre isimli, yanlışlıkla bir kurt görünümlü bir peri vurarak perilerin dünyasına çekilen bir kızın macera dolu öyküsünü anlatır. Orada ölümcül bir yaratık olan Tamlin ile karşılaşır ve sonra olaylar olaylar.

Seri hala devam etmekle birlikte şimdilik 6 ana kitaptan ve bir ara kitaptan oluşuyor.

İlk 4 ana kitabı yayımlandı, diğer 2 ana kitabı ise gelecek yıllarda okurlarla buluşacak.

Dikenler ve Güller Sarayı okuma sırası bağlantıda.


Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi – J. R. R Tolkien

Tür: Fantastik, yetişkin
Kitap Sayısı: 3

Fantastik kitap tavsiyeleri arıyorsanız, Yüzüklerin Efendisi serisi aradığınız seri. 3 kitaptan oluşur: Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü. Filmlerinin yanı sıra günümüzde bir dizi çalışması da mevcut.

Orta dünyaya gidip elfleri, cüceleri, hobbitleri ve büyücüleri okumak istiyorsanız ve daha önce tanışmayacak kadar şanslıysanız, bir an önce bu fantastik seriye başlamalısınız!




Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri 1) – C. S. Lewis

Tür: Fantastik, çocuk.
Kitap Sayısı: 7, bitti.

Asıl adı The Chronicles of Narnia olan Narnia Günlükleri serisi 1950 – 1956 yılları arasında yayımlandı. Seride Narnia isimli büyülü bir ülkedeki fantastik yaratıklar ve onları içeren öyküler işlenir.

4 çocuğun (Peter, Susan, Edmund ve Lucy Pevensie) bakış açısından anlatılan bu dünyada Narnia’nın çeşitli gizemleri açıklığa kavuşturulur. Bu seri çocuk klasikleri arasında yer alır ve yaklaşık 50 dile çevrilmişlerdir.

Buradan okuma sırasına erişebilirsiniz.


Altın Pusula (Karanlık Cevher Dizisi 1) – Philip Pullman

Tür: Fantastik, gençlik
Kitap Sayısı: 3, bitti.

Jordan Koleji’nde yatılı okuyan Lyra ve cini Pantalaimon’un öyküsünü anlatan Karanlık Cevher dizisi ilk olarak 1995 yılında yayımlanmaya başladı.

Lyra ve cini gizli bir toplantıya kulak misafiri olunca hayatları tamamen değişir. Cinayetler ve kayıp cinlerle bezeli son derece eğlenceli bir seridir.

Altın Pusula okuma sırası:

  1. Altın Pusula
  2. Keskin Bıçak
  3. Kehribar Dürbün

Kargalar Meclisi (Kargalar Meclisi Serisi 1)- Leigh Bardugo

Tür: Fantastik, genç yetişkin
Kitap Sayısı: 2 kitap yayımlandı, 3. gelecek. Gölge ve Kemik serisinin dünyasında geçiyor.

Bu kitapta altı suçlu bir araya toplanarak hapishaneden bir adamı kaçırmaya çalışıyorlar. Kitap bu altı kişinin bakış açısından aktarılıyor.

Kitap ödül almasa da adaylıkları bulunuyor.


Dokuzuncu Cemiyet (Alex Stern 1) – Leigh Bardugo

Dokuzuncu Cemiyet

Tür: Şehir fantezisi
Kitap Sayısı: 3, 3. yayımlanacak

Goodreads okurları tarafından ödüle layık görülen bu kitap aslında çok yeni ve okurlar kesinlikle beğenmiş görünüyor. Kendi dünyasını oluşturan bu fantastik kitap aslında şehir fantezisi sınıfında.

Alex Stern, Yale’in birinci sınıf öğrencileri arasında en sırıtanıdır. Los Angeles iç bölgelerinde hippi bir anne tarafından büyütülen Alex, okulu erken yaşta bırakmıştı. Üstelik uyuşturucu satıcısı erkek arkadaşların, tuhaf işlerin ve çok, çok daha kötülerinin dünyasında kendisini bulmuştu.

Aslında yirmi yaşına geldiğinde, korkunç, faili meçhul bir cinayet mahallinden hayatta kalan tek kişiydi. Ancak Alex’e hastane yatağında ikinci bir şans sunulur: dünyanın en seçkin üniversitelerinden birine girmek. Ancak bu ona şu soruyu sordurtur. Neden ben?


Sihrin Tonları Üçlemesi (Sihrin En Koyu Tonu)- V.E. Schwab

Sihrin En Koyu Tonu - En iyi fantastik kitaplar
Sihrin En Koyu Tonu – En iyi fantastik kitaplar

Tür: Şehir fantezisi, gençlik
Kitap Sayısı: 3, bitti.

V.E. Schwab son dönemde çok başarılı işlere imza atan bir yazar olarak karşımıza çıkıyor. Ben kendisiyle yazdığı ilk kitaplarla tanışmış ve kalemini epey sevmiştim. Bu günlerde övgü üstüne övgü alması beni bir okur olarak sevindiriyor.

Üçleme Sihrin En Koyu Tonu ile başlıyor. Son Antari büyücülerinden biri olan Kell’in öyküsünü anlatıyor. Becerisi ise Kırmızı, Gri, Beyaz ve yitip gitmiş Siyah Londra arasında seyahat edebilmesidir.

Yazar bu kitapla ödül almasa da adaylıkları bulunmakta. V. E. Schwab ayrıca Victoria Schwab adıyla da eserler yayınlamakta.


Diskdünya Serisi – Terry Pratchett

Tür: Fantastik
Kitap Sayısı: 41.

Edebiyat fakültelerinde kitapları okutulan Diskdünya uzun soluklu bir seri olmasının yanında çok da önemli. Geçtiğimiz yıllarda Terry Pratchett’i kaybettiğimiz için serinin devamı maalesef gelemeyecek. Ancak belki ilerde başka bir yazar bu görevi Zaman Çarkı’nda olduğu gibi üstlenebilir elbette. Çokça önerilen fantastik serilerden biri.

Buradan Diskdünya okuma sırasına erişebilirsiniz.




Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları – Ransom Riggs

Tür: Gençlik, fantezi
Kitap Sayısı: 6 ana kitap, 2 ek kitap

İlk olarak 2015’te yayımlanan bu seriyi de kitap uyarlaması filmler listemize sokabiliriz. Tuhaf güçleri olan bir grup çocuğun öyküsünü 16 yaşındaki Jacob üzerinden anlatıyor.

Fotoğrafçılıkla kitapları birleştiren yaratıcı bir kurgusu mevcut.


Kızıl Kraliçe (Kızıl Kraliçe) – Victoria Aveyard

Tür: Fantezi, gençlik, distopya
Kitap Sayısı: 4 ana kitap, ek kitaplar.

Kızılların Gümüşlere karşı mücadele verdiği bir dünyada geçen Kızıl Kraliçe, Kızıl olmasına rağmen güçleri olan 17 yaşındaki Mare Barrow’un öyküsünü anlatmakta.


Zaman Beşlemesi (Zamanda Kıvrılma) – Madeleine L’Engle

Tür: Fantezi, gençlik
Kitap Sayısı: 5.

Bu seri birçok site ve kişi tarafından en iyi fantastik kitaplar arasında kendisine kolaylıkla yer buluyor.

Meg’in babası beşinci boyuta zaman yolculuğu yapmanın imkânlarını araştırırken gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Onu kurtaracak Meg ile arkadaşı Calvin ve kardeşi Charles Wallace’ın öyküsünü anlatır.

Zamanda Kıvrılma ayrıca bir film.


Duman ve Kemiğin Kızı (Duman ve Kemiğin Kızı) – Laini Taylor

Tür: Gençlik, fantezi, aşk
Kitap Sayısı: 3.

Melekleri ve gençlik kitaplarını seviyorsanız, okurlarca çok sevilen Duman ve Kemiğin Kızı‘nı okuyabilirsiniz. 17 yaşındaki, elinde skeç defteri ile Prag sokaklarında dolaşan mavi saçlı Karou’nun öyküsünü anlatmakta. Bu seri birçok kişinin fantastik kitap önerileri listesinde.


Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

En iyi fantastik kitaplara bir de en ünlüsünü eklersek ilk 10’a kesinlikle Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi girer. Hem sizi büyülü diyarlara götürür hem de mizahi diliyle gönlünüzü ele geçirir.

5 ince kitaptan oluşa da tek bir ciltle satılmaktadır.


Büyücüler (Büyücüler) – Lev Grossman

Tür: Şehir fantezisi, gençlik.
Kitap Sayısı: 3, bitti.

Büyülü bir okula kabul edilen 17 yaşındaki Quentin Coldwater’un öyküsünü anlatır. Bu kitap dizisi de ayrıca bir diziye uyarlandı.


Son Dilek (Witcher Serisi 1) – Andrzej Sapkowski

Son Dilek

Önce oyun, ardından da dizi olan Witcher‘ın ülkemizdeki ünü bu yapımlarla daha da arttı. Kitapları Pegasus Yayınları tarafından yayımlanmakta.

Kendi gerçekliğini oluşturan ve birçok serinin aksine asıl dili İngilizce olmayan bu seri benim de okuma listemde.

Evet, dizi yüzünden.

Şu anda 7 kitaplık Witcher dizisinin ilk kitabı okumakta ve son derece eğlenmekteyim.

Kitapları şöyle:

  1. Son Dilek
  2. Kader Kılıcı
  3. Elflerin Kanı
  4. Nefret Çağı
  5. Ateşle İmtihan
  6. Kırlangıç Kulesi
  7. Gölün Hanımı

Dünyanın Gözü (Zaman Çarkı Serisi 1) – Brandon Sanderson & Robert Jordan

Tür: Epik fantezi,
Kitap Sayısı: RJ’nin 11, RJ ve BS: 3, bitti. RJ seriyi asıl yazarın ölümünden sonra tamamladı.

İyi ve kötü arasındaki savaşı anlatan, kendi dünyasını yaratmış bir seri Zaman Çarkı. Yazarın zamansız vefatıyla Robert Jordan seriyi tamamladı. En iyi fantastik kitaplar arasında olan bir seri.

Bağlantıya tıklayarak Zaman Çarkı okuma sırasına erişebilirsiniz.


Artemis Fowl (Artemis Fowl)- Eoin Colfer

Tür: Fantezi, çocuk-gençlik
Kitap Sayısı: 8, bitti.

Dahi ve zengin bir çocuğun fantastik yaratıklarla olan kötücül akıl mücadelelerini anlatan bir seri. İlk kitap ayrıca bir filme uyarlandı. Son kitabı ise 2012 yılında yayımlandı. Türkçeye ise 6 kitabı Artemis Yayınları’nca çevrildi.

Eğer perileri seviyorsanız kesinlikle bakmanızı öneririm. Ben filmi özellikle sevdim.

Artemis Fowl Okuma Sırası (ana kitaplar)

  1. Artemis Fowl
  2. Kuzey Kutbu Macerası
  3. Sonsuzluk Şifresi
  4. Opal’in Oyunu
  5. Kayıp Koloni
  6. Zaman Paradoksu
  7. Atlantis Saplantısı
  8. Son Muhafız

Yerdeniz Büyücüsü (Yerdeniz Serisi 1) – Ursula Le Guin

Yerdeniz Büyücüsü, En iyi fantastik kitaplar

Tür: Fantezi, gençlik
Kitap Sayısı: 6, bitti. ek kitapları var.

2018’de vefat eden, ABD’li olan ünlü yazar Ursula Le Guin’in çok beğenilen bir serisi Yerdeniz.

İlk kitap olan Yerdeniz Büyücüsü 1968’de yayımlandı.

Kitap kurgusal bir takımadada geçer. İleri büyücü güçlere sahip Ged’in öyküsünü anlatır. Adaya saldıran düşmanı yenince, yetenekleri sayesinde Ged bir büyücülük okuluna davet edilir ve macera başlar. Birçok okur arasında en iyi fantastik kitaplar arasında bu seri.

Serinin 6. kitabı 2001’de yayımlandı. Okunması gereken fantastik kitaplar arasında.

Okuma sırası:

  1. Yerdeniz Büyücüsü
  2. Atuan Mezarları
  3. En Uzak Sahil
  4. Tehanu
  5. Yerdeniz Öyküleri
  6. Öteki Rüzgar

Lanetli Batının Kötü Cadısı (Wicked) – Gregory Maguire

Tür: Fantastik, kurmaca kurmacası
Kitap Sayısı: 4, bitti.

Oz Büyücüsü‘nden tanıdığımız kötü cadının öyküsünü anlatan bu seri ayrıca bir film oldu. 4. kitap ise 2011 yılında yayımlandı.

Londra Nehirleri (Peter Grant Serisi 1) – Ben Aaronovitch




Londra Nehirleri, En iyi fantastik kitaplar

Tür: Şehir Fantezisi, gizem
Kitap Sayısı: 8, devamı gelebilir.

Türkçeye sadece serinin ilk kitabı olan Londra Nehirleri çevrilse de yurtdışında yayımlanmış 8 kitabı bulunuyor bu serinin.

Anlatıcısı olan Peter Grant, çaylak bir dedektiftir tek hayali başarılı olmak olsa da pek de bir yerlere gelemeyeceği bir konuma atanır.

Ancak bir cinayeti hayret verili biçimde hayalet görgü tanığı sayesinde çözünce önü açılır.

Londra Nehirleri okuma sırası şöyle:

  1. Londra Nehirleri
  2. Moon Over Soho
  3. Whispers Under Ground
  4. Broken Homes
  5. Foxglove Summer
  6. The Hanging Tree
  7. Lies Sleeping
  8. False Value


Uyanış ve Savaş (Vampir Günlükleri 1) – L. J. Smith

Tür: Fantastik, doğaüstü, aşk, gençlik
Kitap Sayısı: 15, devam ediyor. (Seri birkaç üçlemeden oluşuyor)

Dizi olması sayesinde ünü artan bu seri günümüzde hâlâ yayımlanmakta ancak yayınevindeki bazı sorunlar yüzünden bir hayalet yazarla.

Seriye ve kitaplara dair bilgi almak için buraya gidebilirsiniz.


Hilal Şehir (Toprak ve Kan Hanesi 1) – Sarah J. Maas

Hilal Şehir

Tür: Fantezi, aşk, doğaüstü
Kitap Sayısı: 1 yayımlanan, 2 yayımlanacak kitap görünüyor.

Listeye 2020 Goodreads Okur Ödülü’nde en iyi fantastik kitap ödülünü alan ve henüz dilimize çevrilmiş bir kitabı eklemeden sanırım olmazdı.

Sarah J. Maas aslında Cam Şato gibi seriler sayesinde uzun zamandır hayatımızda.

Bu seride de perileri işleyen yazar ayrıca melekleri konu alıyor ve olaylar Bryce Quinlan’ın başından geçiyor. En kısa sürede raflarda göreceğimizi umduğum serilerden.

Serinin 2. kitabı olan Gökyüzü ve Nefes Hanesi 2022 yılında yayımlandı.


Ölümcül Oyuncaklar (Kemikler Şehri 1) –  Cassandra Clare

Tür: Gençlik, şehir fantezisi
Kitap Sayısı: 6 ana kitap, yan ve devam serileri mevcut. Bkz: Cehennem Makineleri.

Ölümcül Oyuncaklar serisi, New York’ta yaşayan Clary Fray’in öyküsünü anlatır. Bir gün kulüpte garip bir olayla karşılaşınca gözü hayal bile edemeyeceği bir dünyaya açılır.

Ölümcül Oyuncaklar serisi okuma sırası (ana kitaplar)

  1. Kemikler Şehri
  2. Küller Şehri
  3. Camlar Şehri
  4. Düşmüş Melekler Şehri
  5. Kayıp Ruhlar Şehri
  6. Cennet Ateşi Şehri

Ben, Kirke – Madeline Miller (Yetişkin)

Ben Kirke kapak - En iyi fantastik kitaplar

Tür: Mitoloji, yetişkin
Kitap sayısı: 1

Özelikle Yunan Mitolojisi seviyorsanız, çok ses getiren ve okurlardan beğeni toplayan Ben, Kirke’yi okumanızı öneririm. Çok tanıdık bir cadıyı alıp bambaşka bir çerçevede bize sunmakta.

Titan olan bir tanrının evinde doğan, insan sesli bir kızın öyküsünü anlatmakta. Şefkati ve sevgiyi insanlarda arıyor bu kız ancak hiçbir şey, yolunda gitmiyor.

Özellikle cadıları seviyorsanız bu kitabı kesinlikle okumanızı öneririm. Goodreads En İyi Fantezi Kitabı ödülünü aldı ve birkaç ödül adaylığı da bulunmakta. Önerdiğim fantastik kitaplar arasında.


Sunshine – Robin McKinley (Yetişkin)

Tür: Doğaüstü.

Bu ülkemizde yayımlanmasa da benim zamanında severek okuduğum, vampirli bir fantastik roman. Bir vampirle kadının hayatta kalma mücadelesini işliyor. Sonu epey devamı gelecek gibi bitse de devamı gelmemesi beni mutlu eden kitaplardan.


Yıldız Tozu – Neil Gaiman

Tür: Doğaüstü

Locus adaylığı bulunan Yıldız Tozu, belki de Neil Gaiman’ın genel olarak en bilinen kitaplarından. Filmi de yapılan bu kitap ilk olarak 1998 yılında yayımlandı. Türkçe olarak İthaki Yayınları’ndan çıkmakta ve kitabın yeni tasarımı göz alıcı olsa da kitabın romantik ve eğlenceli havasını pek yansıtmadığını söylemek mümkün.

Kitapta gökten düşen bir yıldızın, dünyada büyünün bulunduğu bir noktada bir adamla karşılaşmasını ve çeşitli doğaüstü varlıklarla olan öykülerini anlatmakta.


Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü – Stuart Turton

Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü

Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü ilgi çekici konusuyla dikkat çekiyor.

Kara komedi olarak betimlenen bu kitap okurlarca çok sevildi.

Blackheath Malikânesi’nde bir kutlama için toplanan kalabalık, partinin keyfini çıkarırken Evelyn son nefesini verecek.

Tekrar, tekrar ve tekrar. Katilin kim olduğunu bulması gereken ve her gün malikânedeki başka biri olarak uyanan kahramanımız ise kendi ismini dahi hatırlamaz.


En İyi Fantastik Kitaplar Listesi

Size en güzel fantastik kitaplar listesi aşağıdaki gibi. Umarım epik fantastik, gençlik ve şehir gibi türleri içere bu liste işinize yarar.

  • Ve İşte Zaman Savaşını Böyle Kaybedersin – Amal El-Mohtar
  • Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig
  • Amerikan Tanrıları – Neil Gaiman
  • Saklı Miras Serisi (Kızıl Ateş) – Ilona Andrews
  • Miras Üçlemesi (Yüz Bin Krallık) – N. K. Jemisin
  • Lonca Avcısı Serisi (Meleklerin Kanı) – Nalini Singh
  • Harry Potter Serisi – J. K Rowling
  • Percy Jackson & Olimposlular (Şimşek Hırsızı) – Rick Riordan 
  • Kırık Diyar (Beşinci Mevsim) – N. K. Jemisin
  • Karanlığın Efendileri Serisi (En Karanlık Gece) – Gena Showalter 
  • Ay Günlükleri (Cinder) – Marissa Meyer 
  • Ateş ve Buzun Şarkısı (Taht Oyunları) – R. R. Martin
  • Dresden Dosyaları (Fırtına Büyücüsü)- Jim Butcher
  • Sissoylu (Son İmparatorluk) – Brandon Sanderson
  • Centilmen Piç (Locke Lamora’nın Yalanları) – Scott Lynch
  • Kral Katili Güncesi (Rüzgârın Adı) – Patrick Rothfuss
  • Dikenler ve Güller Sarayı ( Dikenler ve Güller Sarayı) – Sarah J. Maas
  • Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi – J. R. R Tolkien
  • Narnia Günlükleri – C. S. Lewis
  • Karanlık Cevher Dizisi (Altın Pusula) – Philip Pullman
  • Kargalar Meclisi Serisi (Kargalar Meclisi)- Leigh Bardugo
  • Alex Stern (Dokuzuncu Cemiyet) – Leigh Bardugo
  • Sihrin Tonları Üçlemesi (Sihrin En Koyu Tonu)- V.E. Schwab
  • Diskdünya – Terry Pratchett
  • Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları – Ransom Riggs
  • Kızıl Kraliçe (Kızıl Kraliçe) – Victoria Aveyard
  • Zaman Beşlemesi (Zamanda Kıvrılma) – Madeleine L’Engle
  • Duman ve Kemiğin Kızı (Duman ve Kemiğin Kızı) – Laini Taylor
  • Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams (en iyi fantastik kitap serileri arasında)
  • Büyücüler (Büyücüler) – Lev Grossman
  • Witcher Serisi – Andrzej Sapkowski
  • Zaman Çarkı Serisi (Dünyanın Gözü) – Brandon Sanderson & Robert Jordan
  • Artemis Fowl (Artemis Fowl)- Eoin Colfer
  • Yerdeniz Serisi (Yerdeniz Büyücüsü) – Ursula Le Guin
  • Lanetli Batının Kötü Cadısı (Wicked) – Gregory Maguire
  • Peter Grant Serisi (Londra Nehirleri) – Ben Aaronovitch
  • Vampir Günlükleri (Uyanış ve Savaş) – L. J. Smith
  • Crescent City (House of Earth and Blood) – Sarah J. Maas
  • Ölümcül Oyuncaklar (Kemikler Şehri ) – Cassandra Clare
  • Ben, Kirke – Madeline Miller
  • Sunshine – Robin McKinley
  • Yıldız Tozu – Neil Gaiman
  • Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü – Stuart Turton

Çocuklar ve gençlerin okuyabileceği fantastik kitaplar

  • Harry Potter Serisi – J. K Rowling
  • Percy Jackson & Olimposlular (Şimşek Hırsızı) – Rick Riordan 
  • Dikenler ve Güller Sarayı ( Dikenler ve Güller Sarayı) – Sarah J. Maas
  • Narnia Günlükleri – C. S. Lewis (en iyi fantastik kitap serileri arasında)
  • Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları – Ransom Riggs
  • Kızıl Kraliçe (Kızıl Kraliçe) – Victoria Aveyard
  • Artemis Fowl (Artemis Fowl)- Eoin Colfer (en iyi fantastik kitap serileri arasında)
  • Kızıl Kraliçe (Kızıl Kraliçe) – Victoria Aveyard
  • Duman ve Kemiğin Kızı (Duman ve Kemiğin Kızı) – Laini Taylor
  • Yerdeniz Serisi (Yerdeniz Büyücüsü) – Ursula Le Guin
  • Dikenler ve Güller Sarayı ( Dikenler ve Güller Sarayı) – Sarah J. Maas
  • Ölümcül Oyuncaklar (Kemikler Şehri ) – Cassandra Clare

En İyi Fantastik Kitap Serilerine Dair Sonsöz

En iyi fantastik kitap serileri listem işte böyle. Bu serileri bulmak ve derlemek gerçekten vakit aldı ancak fantastik severler olarak bu kitapların ve serilerin size fikir vereceğini düşünüyorum.

Sizin de fantastik kitap önerileri listeniz varsa, yorum kısmına bırakmaktan çekinmeyin!



Merve Özcan

Çevirmen, SEO'CU, eski editör. Çokbilmiş. Kedisever. Usta geyikçi. Muzip. Meraklı. Geveze. Çocuk ruhlu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Next Post

Kitap Yorumu: Tokyo'nun Son Çocukları - Yoko Tawada

Paz Tem 18 , 2021
Tokyo’nun Son Çocukları, Siren Yayınları’nca 2020 yılında yayımlanan bir distopya. Kitabın yazarı Yoko Tawada, 1960 doğumlu, epey ödüllü biri. Üstelik ödüllerinin arasında Çeviri Edebiyat dalında Amerika Ulusal Kitap Ödülü de […]
Tokyo'nun Son Çocukları afiş

Bu yazılara da bakın

please add Widgets in Off Canvas Sidebar