Zihninizi Besleyin: Kitap Okumanın Önemi ve Faydaları Nedir?

Kitap okumak eğitici, öğretici ve ufuk açıcıdır ancak faydalarından pek net olarak bahsedilmez. Bu yazıda çoğu insan hayatının bir döneminde merak ettiği “kitap okumanın önemi nedir?” sorusunu yanıtlayacak ve faydalarından bahsedeceğiz

Kitap Okumanın Önemi Nedir?

Kitap okumayı hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz ve bunu 7’den 70’e herkes yapmalı. Bu alışkanlık, zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığınıza birçok olumlu katkıda bulunur.

1. Zihni Kuvvetlendirir

kitap okumak zihni kuvvetlendirir

Kitap okumak zihni kuvvetlendirir. Yapılan araştırmalara göre araştırmacılar okumanın beyni değiştirdiğini kanıtlamış. Ayrıca bu makale okuma alışkanlığı edinmenin okulda ve sınavlarda çocukları başarıya götürdüğünden söz etmekte.

2. Empatiyi Artırır

Edebi kurgu okuyan kişilerin, yani bireylerin iç yaşamlarını keşfetmeyi seven okurların duygudaşlık kurma becerisinde artış gözlemlenmiş. Araştırma burada. Kitap okumanın bir duyguyu tanıma ve betimleme becerisi kazandırdığı da açık.

3. Sözcük Haznesini Geliştirir

Bir araştırmaya göre 8, 11, 14 ve 16 yaşlarındaki çocuklar ve gençler doğum günlerinde incelenmiş ve genç yaşlarda okumaya başlayanların ileride daha geniş sözcük haznelerine sahip olduğu gözlemlenmiş.

Kitap okumanın faydaları arasında sanırım en bariz olanı budur. Yüzlerce sözcükten oluşan bir kitabı bitirdiğinizde nasıl olur da okumadan önce olduğum insanım ben diyebilirsiniz ki?

4. Stresi Azaltır ve Rahatlatır

Günlük hayatın getirdiği stres ve baskılarla baş etmek herkes için önemlidir. Kitap okuma, zihinsel bir kaçış sunar ve stres seviyelerini düşürebilir. Bir kitabın içinde kaybolmak, günlük endişeleri unutturur ve rahatlamamıza yardımcı olur.

Günümüzde stressiz bir gün geçirdim demek neredeyse İMKÂNSIZ!!!!

5. Odağı ve Odaklanma Süresini Artırır

Okumanın odağı ve odaklanma süresinde artış sağladığı birçok yerde söylenir. Eh, bir kitaba 10-20 saat vermek bunu sağlamıyorsa, ne sağlar ki!

George Washington Üniversitesi dikkat süresini artırmak için kitap okumayı öneriyor. Bu kitap okumanın faydalarından en değerlisi.

6. Ömrü Uzatır

Bir araştırmada okumanın uzun ömre faydası var mı diye araştırılmış ve bence sonuçlar epey ilgi çekici. 3635 kişi üzerinde, onların okuma alışkanlıklarına dayanarak yapılan bu araştırma haftada üç buçuk saat kitap okuyan insanların okumayanlara göre daha uzun yaşadığı çıkarımı yapılmış. Elbette önceki maddeleri düşündüğümüzde ömür/yaşam kalitesini de artırdığı söylenebilir.

7. Başarma Hazzı Verir

Bir kitap seçim onu okumayı bitirdiğinizde bu size başarma hazzı sağlar.

8. Öğretir

Gerek başka kültürler olsun gerek insanlar olsun, kurgu ve kurmaca dışı kitaplar öğretir.

Dünyayı, günlük mücadeleleri, kıyıda köşede kalmış insanları evimize getirir kitaplar. Genel kültür ve farkındalık da yarattığını göz ardı etmemek gerekir. Gerek kendi kültürünüzün gerek başka kültürlerin insanlarını, alışkanlıklarını tanırsınız.

Yani kitap okumak insan bir anlamda evrensel bir insan yapar. Anlayışınız büyür.

9. İletişim Kurmayı Kolaylaştırır

Kitap okumak, sözcük haznesini gelişmenin yanı sıra düşünceleri dile dökmeyi ve dolayısıyla da diğer insanlarla iletişim kurmayı kolaylaştırır.

Üstelik karşınızdaki insanın demek istediğini daha iyi anlamanıza da yardımcı olduğu bir gerçektir.

10. Dil Becerilerini Geliştirir

Kitap okumak, dil becerilerinizi geliştirir. Yeni kelimeler öğrenirsiniz, cümle yapılarını ve yazım kurallarını anlarsınız. Bu, daha iyi bir okur ve yazar olmanızı sağlar.

11. Düşünceyi Besler ve Bakış Açısını Genişletir

Kitap okumak, düşünceyi besleyen en önemli aktivitelerden biridir. Her kitap, farklı bir dünyayı ve bakış açısını sunar. Bu, zihnimizi açar ve farklı perspektifler kazanmamıza yardımcı olur. Farklı karakterlerin ve olayların gözünden bakarak empati yeteneğimizi geliştiririz. Bu da insanlar arası ilişkilerde daha anlayışlı ve etkili olmamıza katkı sağlar.

Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları:

Kitap okumanın önemi nedir sorunun bir yanıtı da kitap okumanın faydaları. Aşağıda bilimsel faydalarını okuyabilirsiniz.

  1. Kelime dağarcığını ve anlama becerinizi geliştirir.
  2. Stresi azaltır.
  3. Kan basıncını ve kalp ritmini azaltır.
  4. Yaş almaya bağlı bilişsel zayıflamayı azaltır.
  5. Beyin bağlantılarını güçlendirir.
  6. Başka insanlarla duygudaşlık kurmanızı sağlar.

Kitap Okumanın Önemi Nedir Yazısına Dair

Kitap okumanın faydaları ve önemi nedir diye düşündüm ve şu sonuca vardım: çok. Sizlere hayatınızın her ânında kullanabileceğiniz yararlar sağlamakta. Bu yazıyı okuduktan sonra bir kitap açmanın vakti gelmiştir ha, ne dersiniz? Size bu bağlamda Kâğıt Ev‘i de öneririm, ilginç bir okuma olacaktır.

Eğer kurmaca kitaplardan hoşlanıyor ve benimle aynı zevkleri paylaştığınızı düşünüyorsanız, Önerdiğim Kitaplar listeme bakabilirsiniz.

Sizin de eklemek istediğiniz, kitap okumanın önemi konulu maddeler varsa lütfen yorum bırakın! Kitap okumanın faydaları bence bir yazıda kalmamalı, ortaklaşa çoğalmalı!



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.