Kitap okuyor, tiyatro, film gibi kültürel aktiviteleri seviyorsanız, gündemi takip etmeyi de sevdiğinizi tahmin edebiliyorum. Bu yüzden ben de takip ettiğim veya haberdar olduğum en iyi edebiyat siteleri listesi hazırlamaya karar verdim. Tabii edebiyat denilince kültür sanat sitesi de bu listeye giriyor ve liste epey büyüyor.
Bunu göz önünde bulunarak, önce edebiyat sitelerini ve ardından da kültür sanat sitelerini sizinle paylaşacağım.
En İyi Edebiyat Siteleri ve En İyi Kültür Sanat Sitesi Listesi
Hadi birlikte internetteki edebiyat dünyasına hızlı bir bakış atalım ve genel kültür siteleri listesini inceleyelim. Bu sıralamana en iyisi budur diye bir öncelik bulunmadığını da not düşmek isterim. Ayrıca bu listeye okurların aktif biçimde katkı bulunduğu kitap yorum sitelerini eklemedim.
Edebiyat Haber
Edebiyat Haber, uzun yıllardır yerli ve yabancı kitapları tanıtıp yazarlarla söyleşiler yayınlayan bir edebiyat web sitesi. Söyleşiler, kitap değerlendirmeleri yayınlamasının yanı sıra, kitap odaklı etkinlikleri, edebiyat yarışmalarını ve sonuçları da okurlara bildiriyor.
Ancak sadece haber vermek ve aracı olmak misyonu var gibi görünüyor bana. Kaynaklarını belirtmesi de bunu doğruluyor. Özgün yorumlar, fikirler edinmek yerine “neler olup bitiyor” öğrenmek için ideal.
Bu arada site tasarımı yakın zamanda güncellenmiş olsa da bir kullanıcı olarak web sitesini pek kullanışlı bulmuyorum.
Mürekkep Haber
Profesyonel bir site arıyorsanız Mürekkep Haber kesinlikle ilgilinizi çekecektir. Kendisi ilk görünüşte tam bir kütür sanat sitesi. Filmler, müzik, diziler, operalar, kitaplar ve etkinlikler hakkında yazılar yayımlıyor. Tek sorunu ise bir bağlantıya tıkladığınızda sizi sürekli yeni sekmeye atıp gezinme keyfini sekteye uğratması.
Bunun dışında, site sık sık güncelleniyor. Edebiyat dünyası hakkında güncel yazılar mevcut.
Bilge Geyik
Teknoloji, kültür ve yaşam gibi geniş alanları kapsayan bir kültür sanat ve edebiyat sitesi arıyorsanız, Bilge Geyik’i ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca bu site, geniş çapta yazı sunmasının yanı sıra yazıları kolay takip etmek için sundukları bir Chrome uzantısı ile dikkat çekiyor.
Ne var ki günlük olarak yeni yazı yayımlandığı söylenemez. Belki unutmamak için e-posta ile abonelik seçeneğini ve bu uzantıyı kullanmak gerebilir.
Egoist Okur
Her ne kadar tasarımı kullanıcı açısından mükemmel olmasa da Egoist Okur, zaten böyle bir hedefle yazmayan bir blog. Kendisini sanırım diğer web sitelerinden ayıran yönü de bu. Gülenay Börekçi’nin yönettiği bu sitede röportajlar, kitap tanıtımları, yurt dışı edebiyat dünyasından haberler bulabilirsiniz.
Kayıp Rıhtım
Sanırım yoluna genel olarak edebiyat sitesi olarak başlayıp daha sonra televizyon, mangalar, hatta genel bilgiler sağlayarak devam eden bir tek Kayıp Rıhtım’dır. Üstelik bir forum da açarak öncü bir eylem yaptı. Edebiyat camiasıyla, editörlerle, yayınevleriyle okurları buluşturdu.
Kayıp Rıhtım’da Kitap, dizi, oyun, film, anime incelemeleri bulabilir, röportajlar okuyabilir, sunduğu genel testlerle hoş vakit geçirebilirsiniz.
Oggito
Bir diğer sitemiz ise Oggito. Kendisini ne yazık ki sadece edebiyat siteleri arasında sokamayız çünkü bilim kültür, teknoloji, ekonomi gibi alanlarda da yazılar yayınlıyor. Ne var ki kültür sanat dalında da geniş bir skala sunuyor. Tiyatrodan plastik sanatlara, sergilere ve elbette kitaplarla alakalı yazılar mevcut.
Artful Living
Sarı logosuyla dikkat çeken Artful Living edebiyat, kültür yaşam, etkinlik, sergi, röportaj yazıları sunan, çoklu yazarı olan tam bir kültür sanat sitesi. Tasarımı ise gayet güzel. Sosyal medyayı da epey aktif kullandıkları söylenebilir. Bu listeye cuk gibi oturan bit web sitesi anlayacağınız.
Kalem Kahve Klavye
Editörlük hizmetleri de sunan ve iletişim kısmında “3K Atölye, 2010’dan beri yayın yapan kültür, sanat, edebiyat ve eleştiri mecrası KalemKahveKlavye.com’un Yaratıcı Yazarlık ve Editörlük projesi olarak hayata geçti” şeklinde kendilerini tanıtmaktalar. Bir YouTube kanalları da bulunmakta.
Sitede filmler, incelemeler, kitap tanıtımları, yazarlardan notlar sunuyor. Ancak nedense Eset, çok satan kitaplar kısmına girdiğimde uyarı verdi ve girişimi engelledi. Ben zararlı bir yazılım olduğunu düşünmüyorum ancak yine de tedbiri elden bırakmamak gerek. Ziyaretlerinizde dikkatli olun yani.
Ayrıca bakılabilir:
- https://kitaplardananlamayanadam.com/
- https://www.ishakedebiyat.com/
- https://derinhakikatler.blogspot.com/
- https://www.ekdergi.com/
- https://kalemkahveklavye.com/
En iyi edebiyat siteleri – Kapanış
Benim araştırmam sonucunda ulaşabildiğim edebiyat, kültür, sanat siteleri böyle. Eminim aralarında kaçırdıklarım vardır. Lütfen bildiğiniz siteleri yorumlara bırakmayı unutmayın, böylece listeyi geliştirebiliriz.