Klasik Kitap Önerileri: En Çok Okunan Dünya Klasikleri Listesi

Klasik kitap önerileri

Yıllar içinde milyonlarca insanı etkilemiş ve hala önemini koruyan kitaplar okumak istiyorsanız klasik kitap önerileri her zaman yüzünüzü dönebileceğiniz bir liste olarak karşımıza çıkar. İşledikleri evrensel ve zamansız konular yüzünden asla önemlerini kaybetmiyorlar ve telif hakları düştüğü için de çeşitli yayınevlerinden okuma şansına erişebiliyoruz.

Bu yazıda sizlere kronolojik bir seçme hazırladım. Robinson Crusoe ile başlayan liste gerek Alman, gerek İngiliz, gerek Amerikan klasiklerini içermekte. Hadi birlikte bu çok önemli klasik kitaplara bakalım.

Klasik Kitap Önerileri

Yıllar içinde gerek eleştirmenlerden gerek okurlar tarafından önerilen klasik kitapları aşağıda bulabilirsiniz. Kısa kısa konularını başlık altında bulabilirsiniz.


Robinson Crusoe – Daniel Defoe (1719)

Robinson Crusoe

Daniel Defoe tarafından yazılan ve 1719 yılında ilk olarak yayımlanan Robinson Crusoe, dünya edebiyatının en ünlü klasiklerinden birisi, üstelik günümüzde hala çok fazla okunur.

Bu roman, İngiliz asıllı bir tüccar olan Robinson Crusoe’nun adada mahsur kalmasını ve 28 yıl boyunca bu ıssız adada hayatta kalma mücadelesini okurla buluşturur.

Crusoe, vahşi doğayla mücadele etmek, yiyecek ve barınak sağlamak için yaratıcı çözümler bulmak zorunda kalır.

Okurlara insanın doğa karşısındaki zayıflığı ve hayatta kalma gücünü anlatırken, aynı zamanda yalnızlık, umutsuzluk ve insanın doğası hakkında da derin düşüncelere yol açar. Toplumsal sorunları ele almasıyla dikkat çeker.


Gurur ve Önyargı – Jane Austen (1813)

Klasik Kitap Önerileri - Gurur ve Önyargı

Gurur ve Önyargı, 1813 yılında yayımlanan ve İngiliz Edebiyatı’nın köşe taşlarından birisi olarak kabul edilen eserlerden birisi. Türkiye’de birçok yayınevinin çevirdiği kitap her kitap alma sitesinde bulunabilir.

Türkiye İş Bankası gibi yayınevlerinin baskılarının kitabı almadan önce incelenmesinde fayda vardır. Okur yorumları bu konuda size derinlemesine bilgi sağlayacaktır kesinlikle.

Konusu itibariyle kadınların miras alma ve evlilik konusundaki söz hakkı sahibi olmama durumlarını eleştirir. Yazar bu nedenle İngiliz Edebiyatı’nın önde gelen feminist yazarlarından sayılmaktadır. Kitabın sayfa sayısı 400 – 500 arasında değişiklik göstermekte.


Frankenstein – Mary Shelley (1818)

Frankenstein - Klasik Kitap Önerileri

Klasik kitap önerileri arıyorsanız, Mary Shelley tarafından yazılan Frankenstein  ya da Modern Prometheus, bir Tanrı misali yaşam yaratmak konusunda takıntılı bir doktorun öyküsünü kaçırmayın.

Ne var ki çoğu kişinin sandığının aksine Frankenstein aslen doktorun adıdır; canavarın değil.

Kitap ceset parçalarını birleştirerek bir canavar yaratan ve yarattığı canavar karşısında dehşete düşen doktor Victor Frankenstein’ın öyküsü kitapta anlatılır. Yarattığı canavar zamanla insanlaşınca ve yaratıcısı Frankenstein’dan kendisine bir eş yaratmasını isteyince öykü derinleşir.

Kitap bilim kurgu yapımı olarak bir dünya klasiği haline gelmiş, sayısı edebi esere, diziye ve filme konu olmuştur. İki yüzyıl önce yazılmış bu roman hala da popülaritesini korumakta.


İkna – Jane Austen (1818)

İkna, 27 yaşındaki Anne Elliot’un öyküsünü anlatmakta.

Kitabın başlangıcında, yani sekiz yıl önce, Anne bir deniz subayı olan Frederick Wentworth ile mutlu bir şekilde nişanlanır, ancak arkadaşı Lady Russell böyle bir eşleşmenin ona uygun olmadığı söylendiğinde, nişanı bozar. Ayrılık Anne’de derin ve uzun süreli bir pişmanlık yaratır. Wentworth daha sonra zengin ve başarılı bir kaptan olarak döndüğünde, Anne’nin ailesi mali yıkımın eşiğindedir.

Roman, Anne ve Wentworth aşklarında yeniden bir araya gelecekler mi? sorusu etrafında oluşturulmuştur.


Monte Cristo Kontu – Alexandre Dumas (1844)

Monte Cristo Kontu – Alexandre Dumas

Monte Cristo Kontu, Alexandre Dumas’nın 1844 yılında yayımlanan önemli Fransız Edebiyatı eserlerinden birisi.

Kitap aslen 1815-1839 yıllarında Fransa, İtalya ve birkaç Akdeniz adasında geçer.

Düşmanlarının hazırladığı bir tuzakla suçsuz yere hapse atılan Edmond Dantés’nin 14 yıllık mahkûmiyetten sonra, intikam arayışı anlatılır.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2 cilt halinde bu kitabı yayınladı. 1552 sayfa. Okumak isteyenler hemen bu kitaba bir bakmalı.Jane Eyre – Charlotte Bronte (1847)

Jane Eyre, ufak yaşta öksüz kalmıştır. Kendisini hiçbir zaman sevmeyen ancak kocasının vasiyeti üzerine bakımını üstlenen yengesiyle zor bir yaşam sürer. İlerleyen zamanda katı kurallarla yönetilen bir yatılı okula gönderilir ancak bu sefer de başka güçlüklerle mücadele eder.

Okulda geçirdiği on yılın ardından öğretmen olarak mezun olur ve Edward Rochester’ın malikânesinde mürebbiye olarak iş bulur. Rochester’a âşık olur. Ne var ki çilesi bitmez ve hayal bile edemeyeceği zorluklar ve acılarla karşılaşır.

Jane Eyre sevgi ve aidiyet hissi arayışını anlatan önemli İngiliz klasiklerinden birisi.


Uğultulu Tepeler – Emily Brontë (1847)

Emily Brontë’nin tek romanı olan Uğultulu Tepeler (Türkçe adı gerçekten hayranlık uyandırıcı, bayılıyorum), 1847 yılında yayımlanan bir İngiliz klasiği. Victoria Dönemi’nde geçen roman, fırtınalı bir aşkı çarpıcı ve etkileyici bir biçimde anlatır. Klasik kitap önerisi arıyorsanız, kesinlikle bakmanız gereken eserlerden. Hele ki fırtınalı aşkları okumayı ve izlemeyi seviyorsanız.


Kızıl Harf – Nathaniel Hawthorne (1850)

Nathaniel Hawthorne’un en ünlü eserlerinden biri olan Kızıl Harf, 17. yüzyıl Amerika’sında geçen trajik bir hikayeyi okurlara sunar. Kitapta, Hester Prynne adlı genç bir kadın, evlilik dışı bir ilişkiden dolayı kızıl bir harf olan “A” harfiyle damgalanır ve toplum tarafından dışlanır. Hester, bebeğiyle birlikte yaşamaya başlar ve bir yandan toplumun dışındaki hayatlarına adapte olmaya çalışır.

Roman, insan doğasının karmaşıklığını, ahlaki değerleri, toplumsal cinsiyet rolleri, toplumun yargılamaları ve özgürlük, bağımsızlık ve cesaret gibi temaları işler. Bu sarsıcı hikaye, okurları Hester’ın hayatındaki zorluklarla ve iç dünyasındaki mücadelelerle birlikte, bir toplumun doğası hakkında da düşünmeye iter.


Moby Dick – Herman Melville (1851)

Klasik kitap önerileri arıyorsanız o zaman kesin duyduğunuz bu kitabı tercih etmek isteyebilirsiniz.

Amerikan Edebiyatı’nın önemli eserlerinden olan Moby Dick, “Bana İsmail deyin,” cümlesiyle başlar ve Moby Dick isimli bir balina ile olan macerayı anlatır.

Eser bir bacağını kaybetmesine neden olan balinayı saplantı haline getiren Kaptan Ahab’in, zihninde dünyadaki tüm kötülüğün simgesine dönüşen bu ispermeçet balinasıyla mücadelesini anlatır.

Roman sadece hacmiyle değil, aynı zamanda âdeta mistik, metaforlarla örülü, yalın şiirselliğiyle de konu edindiği balinanın azametine yaklaşan modern bir epiktir.


Madame Bovary – Gustave Flaubert (1956)

Madame Bovary

Madame Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert’in en ünlü eseri olmasının yanı sıra dünya edebiyat tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Romanın yayınlanması 1857 yılında yargılanmış ve “ahlaksız” olarak kabul edilmiştir. Flaubert, romanın gerçekçi betimlemeleri ve ele aldığı konular nedeniyle yargılanmış ve suçlu bulunmuştur. Ancak, romanın savunmasında, Flaubert’in avukatı, romanın sanatsal değeri ve yazarın özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini savunmuştur. Nihayetinde Flaubert, beraat etmiştir ve Madame Bovary, daha sonra edebi bir başyapıt olarak kabul edilmiştir.

Roman, 19. yüzyıl Fransa’sında geçer ve Emma Bovary’nin monoton bir hayattan kaçış arayışını konu alır.

Emma, hayal kırıklıklarıyla dolu bir evlilik yapmıştır ve sıkıcı bir hayat sürdürür. Kendi hayallerine ve romantik düşüncelere sığınarak kaçış yolları arar ancak sonunda trajik bir sonla karşılaşır. En çok okunan klasik kitaplar arasındaki olan Madame Bovary‘de Flaubert toplumun sınırlamalarını, insanın doğasını, tutkularını ve aşkın karanlık yönlerini ustalıkla ele alır.

Roman, gerçekçi bir dil ve üslupla karşımıza çıkar.


Büyük Umutlar – Charles Dickens (1860)

büyük umutlar - klasik kitaplar

İngiliz Yazar Dickens’ın en çok bilinen eserlerinden biri ve 13. kitabı olan Büyük Umutlar, acılı bir hayat yaşadıktan sonra büyük bir mirasa konan ve Londra’da yüksek sosyeteye katılan Pip’in öyküsünü anlatır.

Roman madenlerde yaşananlara ışık tuttuğu gibi yoksulluk ve sınıf gibi konuları da işler. En az İki Şehrin Hikâyesi kadar çok bilinen bu roman düşen telif hakkı yüzünden birçok yayınevi tarafından yayınlandı.

Can Yayınları’nın baskısı Nihal Yeğinonbalı çevirisiyle okurlara sunuldu. Kitap 656 sayfa. Ayrıca İş Bankası Kültür Yayınları’nın baskısını da kitap siteleri aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.

Didar Zeynep Batumlu çevirisiyle yayımlandı. Ancak şu an baskısı bulunmuyor gibi görünmekte. Bu yüzden sahafları incelemenizde fayda var.


Sefiller – Victor Hugo (1862)

Victor Hugo’nun yazdığı en önemli ve etkileyici romanlardan olan Sefiller Fransız Devrimi sonrası dönemdeki sosyal adaletsizliği ve yoksulluğu ele alır.

Jean Valjean, hapishaneden çıktıktan sonra yoksul bir hayat yaşarken hayatının değişmesine neden olan olaylar zincirine girer. Polis memuru Javert, Valjean’ın peşinde olduğu sürece, Valjean ve diğer karakterler arasında bir dizi karmaşık ve dramatik olay yaşanır. Roman, yoksulların insan hakları ve toplumsal eşitlik için mücadelesini ele almasıyla sosyal adaletin önemini vurguluyor. “Sefiller”, Fransız edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir ve dünya edebiyatının en önemli romanları arasında yer alır.


Alice Harikalar Diyarında – Lewis Carroll (1865)

Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll’un yazdığı fantastik bir roman. Alice, bir delikten geçen tavşanı takip ederek harikalar diyarına ulaşır ve ilginç karakterlerle karşılaşır. Mantık ve gerçeklikten bağımsız olan dünyanın kurallarını keşfeder. Kitap, 19. yüzyıl İngiliz Edebiyatı’nın önemli eserlerinden biridir ve günümüzde de popülerliğini korur.


Suç ve Ceza – Fyodor Dostoyevski (1866)

Para için ne yaparsınız diye sorsak çoğu insan her şeyi der. Ancak normal insanlar birisini öldürürüm demez. Bu durum ne yazık ki bir öğrenci olan Rodion Romanoviç Raskolnikov için geçerli değil.

Rus yazar Dostoyevski’nin en bilinen eserlerinden biri olan Suç ve Ceza ilk olarak 1866’de yayımlandı ve hâlâ okurları etkilemeye devam ediyor.


Middlemarch – George Eliot (1871)

Kitap 1830 ve 1832 yılları arası, İngiltere taşrasındaki kurgusal Middlemarch kasabasında geçmektedir. Romanda kadınların konumu, evlilik, idealizm ve bencillik, din ve riyakârlık, siyasi reform ve eğitim gibi konulara değinilmekte.

Yapı Kredi basımı 952 sayfa olan kitap İngiliz Edebiyatı’nın başyapıtları arasında sayılıyor. Klasik kitap önerileri arayanlar için mükemmel bir kaynak.


Anna Karenina – Leo Tolstoy (1877)

Sevgisiniz evliliği içinde tutsak olan Anna Karenina’nın öyküsünü anlatan Rus Edebiyatı klasiği Rus toplumunu, aristokrasiyi, aristokrasideki çürümeyi ve dönemdeki Rus kadınların durumunu inceliyor. Olaylar Moskova’da geçmekte.

Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin hayal kırıklıklarının yanı sıra sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işlenir


Huckleberry Finn’in Maceraları – Mark Twain (1884)

Huckleberry Finn'in Maceraları - Klasik Kitap Önerileri

ABD’li yazar Mark Twain’in1884 yılında yayımlanan ve en bilinen eserlerinden birisi olan kitap Huckleberry Finn ile arkadaşı Tom Sawyer’ın heyecan dolu serüvenlerini inceler. Amerikan edebiyatının en önemli eserleri arasında yer alır.

İş Bankası tanıtımda şöyle diyor:

Romanın başlıca teması kölelikle özgürlük arasındaki çatışmadır. Jim özgürlüğüne kavuşmayı hedefler. Gaddar babasından ve kendisini evine kabul ederek, düşünce ve davranışlarını zapturapt altına almaya çalışan Bayan Douglas’tan kurtulmaya çalışan Huck da aslında bir nevi tutsaklıkla mücadele etmektedir.

Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi‘nin 33. kitabı olan bu 368 sayfalık kitap Bülent O. Doğan çevirisiyle okurlarla buluştu. Ayrıca çocuklar için kısaltılmış bir metni de bulunuyor.


Yalan Bahçesinde Bir Gül Tess  – Thomas Hardy (1891)

Fakir bir ailenin kızı olan Tess, daha iyi bir hayat sürmesi için üst sınıfa mensup akrabaları D’urberville ailesinin yanında çalışmaya gönderilir. Burada aldığı kararlar yüzünden hayatı altüst olan Tess, gerçek aşkıyla tanışır. Ancak geçmişin bir gölge gibi peşinde oluşu ve art arda yaşanan olaylar yüzünden Tess aşk ile ona dayatılan hayat arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.


Dracula – Bram Stoker (1897)

Fantastik bir klasik kitap önerisi arıyorsanız o zaman Dracula.

Dracula, Bram Stoker’ın yazdığı bir gotik korku/vampir romanı. Kitap, Transilvanya’dan İngiltere’ye taşınan Kont Dracula’nın etrafında döner. Dracula, insan kanı içen bir vampirdir. Dracula’nın insanlar üzerindeki korkunç etkisi ve ona karşı verilen mücadeleyi anlatır.

Kitap, 19. yüzyıl İngiliz edebiyatında önemli bir yer edinmiş ve vampir edebiyatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.


Vahşetin Çağrısı – Jack London (1903)

Amerikalı yazar Jack London’un yazdığı Vahşetin Çağrısı, asıl adıyla The Call of the Wild bir kızağa koşulan bir kurt köpeğinin amansız yaşam savaşını ve başından geçen olayları anlatıyor.

Alaska’nın yabanıl ortamında yaşayan insanların acımasızlığından payına düşeni alan Buck, ayakta kalabilmek için inanılmaz bir savaş verecek, giderek yabanın çekiciliğine kapılarak özgür seçimini yapacaktır.


Beyaz Diş – Jack London (1906)

Hayvanların gözünden anlatılan kitapları seviyorsanız, bu klasik kitap kesinlikle Vahşetin Çağrısı gibi okuma listenizde olmalı. Kitapta kardeşlerinin aksine gri olan bir kurt yavrusunun öyküsü anlatılır.

Kitap Haw ve Vahşetin Çağrısı gibi yazara dünyaya bir hayvanın bakış açısından bakma imkânı tanıyor.


Masumiyet Çağı – Edith Wharton (1920)

Masumiyet Çağı - Edith Wharton

Wharton’un 17. romanı olan Masumiyet Çağı, 1870’lerde New York’ta geçer. Üst sınıf bir çiftin hızla yaklaşmakta olan evliliği ve yeni evlenen çiftin mutluluklarını tehdit eden bir kuzene yönelik bir öykü anlatılır.

Amerikan toplumunun iki yüzlü yaşamı, yozlaşan Amerikan burjuvazisi, evlilik, dedikodu gibi konular işlenir.

Avrupa’yı reddeden Amerika’nın nasıl da ona benzediğini yukarıdaki temalar üzerinden gözler önüne seren roman Edith Wharton’a günümüzdeki ününü kazandırmıştır.

Wharton, 20. Yüzyıl Amerikan edebiyatının en önemli kadın yazarları arasına Masumiyet Çağı‘na borçludur. Yayınlandığı andan itibaren artan bir şekilde ilgi görmüş olan bu kitap Gazap Üzümleri gibi Pulitzer Edebiyat Ödülü’nü de kazandı.


Olağanüstü Bir Gece – Stefan Zweig (1922)

Stefan Zweig’in Olağanüstü Bir Gece’si hayattan zevk almayı bırakmış, varlıklı bir burjuvanın hayatını değiştiren bir geceyi, kendisini bulma öyküsünü anlatmakta. Özellikle kitabın girişi ilginç çünkü anlatıcı, birkaç ay önce başından geçen önemli bir olayı anlatacağını söyleyerek girizgâh yapıyor.

Alman Edebiyatı seviyor ve Zweig’in bu kısa kitabını okumadıysanız, kesinlikle bakmalısınız!


Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald (1925)

Muhteşem Gatsby

Amerikan rüyası denildiğinde ve konu edebiyatsa, nedense benim aklıma hep Muhteşem Gatsby gelir.

Fitzgerald’ın 3. romanı olan bu eser bir milyoner olan Jay Gatsby’nin trajik öyküsünü ve gençliğinde âşık olduğu zengin bir genç kadın olan Daisy Buchanan’ı anlatır.

Bu kitabı günümüzde hâlâ önemli yapan şey, yazılmasının üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ aynı sorunları yaşıyor olmamız. Evrensel ve zamansız bir tema üzerine yazılmış, değerli, bir çırpıda bitirilebilecek önemli bir romandır.


Deniz Feneri – Virginia Woolf (1927)

Woolf’un en önemli romanlarından olan Deniz Feneri iletişimsizlik, suskunluk ve yabancılaşma üzerine kurulu.

Modern Klasikler arasında bulunan bu kitap İngiliz Edebiyatı’nın baş yapıtlarından biri olarak kendisine yer buldu. Woolf’un intiharına yaptığı gönderme ile de dikkatleri üstüne çekti.


Kendine Ait Bir Oda – Virginia Woolf (1929)

Woolf bu kitabında kadının toplumdaki ve edebiyattaki, dünyadaki yeri konusuna değiniyor.

Shakespeare’in hayali kız kardeşi Judith Shakespeare üzerinden anlatılıyor ve “yazar olmak isteyen kadının karşılaşacağı sıkıntılar” kısmı ve “oda” imgesi, feminist edebiyatta kendisine değişmeyecek bir yer buldu.

Kitabın birçok baskısı ve çevirisi mevcut.


Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley (1932)

Toplumsal eleştiri içeren Cesur Yeni Dünya okurların dünya görüşlerini sorgulamalarına ve gelecekteki toplumsal gelişmeler hakkında düşünmelerine neden olan unutulmaz bir klasik. İnsanların doğal üreme yerine yapay üreme ve sosyal sınıflandırmaya dayalı bir toplumda geçiyor.

Ana karakter John, “vahşi” bir dünyadan Cesur Yeni Dünya‘ya gelir ve bu sistemi eleştirir. Roman, teknolojinin gücü ve insan doğasının tehlikesi üzerine akıl yormanızı sağladığı gibi bireysel özgürlüklerin kolayca feda edildiği bir toplumda yaşamın nasıl olabileceğini anlatır.

Bilimkurgu ve felsefe unsurlarını başarıyla birleştirerek okuru düşündürmeye ve tartışmaya sevk eder. Edebi bir başyapıt olarak kabul edilir, modern dünya düzeniyle ilgili birçok konuya ışık tutar.

Huxley, kitapta doğayla uyumlu yaşamaya vurgu yaparken, aynı zamanda insanların arzuları ve tutkularının kontrol altına alınması gerektiğini de ima eder.


Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck (1937)

Pulitzer ve Nobel’e layık görülen John Steinbeck’in toplumsal ve insani sorunları hünerle aktardığı Fareler ve İnsanlar modern dünya edebiyatının başyapıtlarından birisi.

Fareler ve İnsanlar, karakter olarak birbirine zıt iki tarım işçisini anlatır. George Milton ve Lennie Small. Bu ikili küçük bir toprak parçalı edinip insani bir hayat yaşamanın hayalini kurar Öyküde dostluk ve dayanışma önemli bir yer tutar.


Gazap Üzümleri – John Steinbeck (1939)

Gazap Üzümleri

İrlanda asıllı Amerikan yazar Steinback’e Pulitzer Ödülü kazandıran dünyaca ünlü bir kitap Gazap Üzümleri. İlk olarak 1939 yılında yayımlanmış olsa da telif hakları düştüğü için birçok yayınevi özgürce bu kitabı çeşitli dillerde veya basımlarla yayınlayabilmekte.

Amerika’nın 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz dönemlerini ve bunların sonuçlarını, bıraktığı toplum üzerindeki etkilerini ve daha iyi bir hayat umuduyla yapılan Büyük Göç’ü okura aktarmakta.

Genç yaşlı, kadın erkek, binlerce emekçinin verimli topraklara yolculuğunu ve ülkenin deneyimlediği dönüşümü işlerken bir yandan da iyi bir yaşam düşüyle Oklahoma’dan kalkıp California’ya giden Joad ailesi anlatılmakta.


1984 – George Orwell (1949)

“Büyük Birader İzliyor” sözü size tanıdık geliyorsa bu tamamen 1984 kitabıyla alakalı.

1984, George Orwell’in 1949’da yayınlanan ve Parti’nin düşük rütbeli bir üyesi olan Winston Smith’in öyküsünü anlatır. Büyük Birader, insanların hayatlarının her yönünü gerek materyal (dil, haberler) gerek psikolojik yöntemlerle kontrol etmektedir.

Orwell, bu romanıyla kitle iletişim araçlarının insanları kontrol etmek için nasıl kullanıldığını gözler önüne sermekle kalmıyor; hükümet gözetimi, totaliterlik ve bir diktatörün tarihi, düşünceleri ve yaşamları kimi konuları derinlemesine inceliyor.


Çavdar Tarlasında Çocuklar – J. D. Salinger (1951)

Çavdar Tarlasında Çocuklar, en bilinen gençlik klasiklerinden birisidir ve yıllar içinde popülerliğini korumasının bir nedeni genç bir zihni samimi bir şekilde tasvir etmesi. Gençliğin zorlukları evrenseldir; büyümek, özgür olma özlemi taşır ve bunlar nesiller arasında asla değişmez.

Bu kitapta, NewYorklu bir ailenin oğlu olan Holden Caulfield’in “büyümeye dair” öyküsünü okuruz.


Görülmeyen Adam – Ralph Ellison (1952)

Görülmeyen Adam

1952’de ABD’de yayımlanan ve haftalarca çoksatan listesinde kalan Görülmeyen Adam, benzerlerinden Amerika’nın en çarpıcı çelişkilerini ve egemen kültürün içinde tutunmaya çalışan siyahi bir gencin hayatta kalma mücadelesini sergilemesiyle ayrılıyor.

Ralph Ellison’ın bu romanı, Amerikan edebiyatının önemli bir yapıtı olarak kabul edilir ve ırkçılık, kimlik ve özgürlük gibi temel konuları derinlemesine ele alır. Ayrıca, siyah bireylerin toplum içindeki “görünmezliklerini” vurgulayarak, bu durumun toplumsal etkilerini inceler.

Görülmeyen Adam, Amerikan edebiyatının ve toplumsal eleştirisinin vazgeçilmez bir eseri olarak önemini korumakta.


Ayrıca şu kitaplara da bakabilirsiniz:

  • Don Quijote – Miguel de Cervantes (1605)
  • Genç Werther’in Acıları – Johann Wolfgang von Goethe (1774)
  • Kırmızı ve Siyah – Stendhal (1830)
  • Siddhartha – Hermann Hesse (1922)
  • Büyülü Dağ – Thomas Mann (1924)
  • Dorian Gray’in Portresi – Oscar Wilde (1890)

Bakılabilecek diğer listeler

En çok okunan klasik kitaplar arasından dizilen bu liste umarım işinize yarar.

Sizler klasik kitap önerileri listesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce eklenmesi gereken diğer önemli eserler neler? Yorum bırakmaktan çekinmeyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.