Kitap Yorumu: Kurdun Ağzında – Michael Morpurgo

Michael Morpurgo’nun 2018’de yayımlanan Kurdun Ağzında isimli kitabı gerçek bir hikâye. Üstelik dayısının (yanlış anlamadıysam) hikâyesi.

90 yaşında, yani 2006’da ölen akrabası Francis Cammaeris’in başından geçenleri sade ama duygu yüklü bir dille anlatan Michael Morpurgo, savaşın pek de bilinmeyen bir cephesini savaşa aslında hiç katılmak istemeyen bir insanın bakış açısından gözler önüne seriyor. Nedenler, yaşananlar, sonuçlar ve acılar kısacık hikâyede kendilerine yer buluyor.

Michael Morpurgo 1943 yılında Birleşik Krallık, Londra’da doğmuş ve öğretmenlik yaparken yazar olmaya karar vermiş. Kitapları ayrıca Tudem Edebiyat’tan yayımlanmakta.

Stephane Barroux ise 1965 Fransa’da doğmuş ve sanat, heykelcilik ve mimarlık eğitimi almış bir illüstratör.

Kurdun Ağzında Konusu & Özet

Francis ve erkek kardeşi Pieter’in hayatını anlatan kitap, genellikle alışık olduğumuz, insanların savaş sırasında yaşadığı dramlara daha az ancak fazlasıyla odaklanarak ilerliyor. Ki bunu kitabı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız diye düşünüyorum.

Pieter, bir oyuncuyken patlak veren savaşla orduya katılıyor ve Francis de bir çiftlikte çalışmaya gönderiliyor ve orada eşiyle tanışıyor. Ancak savaş dönemi tahmin edeceğiniz gibi nadiren bu basit hayata izin verir ve Pieter ilk kaybedenlerden.

Kurdun Ağzında bir savaş anlatısı olduğu kadar Francis’in seçimlerinin ve hayatının bir hikâyesi. Bir nedenle savaşa katılan Francis’in yaptıklarına, yolda edindiği tecrübelere ve insanlara odaklanıyor. Yoldaşlığa. Üstelik savaşta çok önemli rol oynayan bu adamın bir pasifist olması da bir başka dikkat çekici nokta. Okurken, “Güç istemediğin için ona layıksın,” söyleminin aklıma geldiğini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Anlatım dili gerçekten sade. Hikâyesi ilgi çekici. Desenler görsel bir şölen sunuyor. Ayrıca kitabın sonundaki ufak albüm, olayın gerçek olduğunu daha da vurguluyor.

Kurdun Ağzında, Barroux’un desenleriyle bambaşka

Her ne kadar çocuklara yönelik bir kitap olsa da ben pek çocuklara uygun olduğunu düşünmüyorum. Yetişkinlerin elinde daha değerli bir kitap. Karamsar konusu da elbette şu günlerde kesinlikle arzu edilecek bir unsur değil. Etkileyici olduğunu da unutmamak gerek.

Büyük yazı tipi ve kapağıyla da Çınar Yayınları’nın iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum.

Peki siz Kurdun Ağzında hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merve Özcan

Çevirmen, eski editör. Çokbilmiş. Kedisever. Usta geyikçi. Muzip. Meraklı. Geveze. Çocuk ruhlu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Next Post

Kitap Yorumu: Vahşi Robot - Peter Brown (Vahşi Robot #1)

Sal Tem 28 , 2020
Peter Brown'un çok sevilen Vahşi Robot ikilemesinin ilk kitabı. Her yaştan insan bu iki çocuk kitabına bayılacak. Hayvan sevgisi üzerine.
Vahşi Robot afiş

Bu yazılara da bakın