Başlıklar
Kitap siteleri artık hayatımızın bir parçası çünkü ünlü birçok insanın dediği gibi, kitap okumak sadece “okumak” ile ilgili değildir. Okurlar genellikle kitap kulüplerinde, sosyal medya mecralarında ve web sitelerinde fikirlerini paylaşmak ve fikir almak ister.
Bu, sonraki kitabı seçmek için de çok değerli bir yöntemdir. Kitap okumanın faydalarından burada bahsetmiştik. Bu yazı da yine aynı çizgide, destekleyici bir yazı.
Kitap Yorum Siteleri
Kitapları tanıtan ve okurlara birbirleriyle iletişim kurma şansı tanıtan birkaç web sitesi mevcut. Sizi pek bekletmeden bu sitelerden ve özelliklerinden bahsetmeye geçiyorum.
1. Goodreads
Goodreads, 2006 yılında kuruldu. Okurların okudukları kitapları listelemesine, takip etmesine, yazarların okurlarla buluşmasına, kitapların profesyonelce veya sadece gönüllü olarak tanıtılmasına izin veriyor. Ayrıca okurlara her yıl, o yıl içinde yayımlanmış kitaplara ödül vermesine imkân sunuyor ve en geniş kitlesi olan kitap siteleri arasında.
Site ne yazık ki Türkçe değil ancak birçok Türk okur bulunmakta ve kütüphaneciler çevrilen kitapları özverili biçimde siteye eklemekte. Telefon uygulaması mevcut. Benim en sevdiğim özellikse yazar sayfaları.
Goodreads benim nezdimde kesinlikle en iyi kitap sitesi. Goodreads Ödüllerini de unutmamak gerek.
2. 1000 Kitap
1000 Kitap OkurunKosesi adıyla benim yeni üye olduğum ve epey güzel bulduğum bir kitap sitesi. Okurlara alıntı, ileti, kitap ekleme, inceleme/yorum yazma şansı tanıyan bir kitap sitesi.
En beğendiğim özelliği ise size kitap önermesi. Bunu Goodreads de yapıyor ancak 1000 Kitap bunu okumak istediklerinize, kütüphanenizdekilere veya genel olarak ayırarak sunuyor. Çok kullanışlı!
İsterseniz kendiniz reklam verebiliyorsunuz bu siteye. Kitap sayfalarında özel indirim reklamları mevcut.
Akışkan olması sebebiyle bir türlü “hakkında” kısmını göremedim.
Önemli bir eksiklikse giriş yapmadan okurların fotoğraflarına ulaşabilmeniz. Ben bu gizlilik sorununa katkı sağlamamak adına açılış sayfası görüntüsü eklemiyorum. Bence bu bir an önce düzeltilmeli. Gizliliğinize önem veriyorsanız, kullanmadan önce iki kere düşünmenizi öneririm.
1001 Kitap Türkçe kitap siteleri arasında en başarılı olan.
3. Vikitap
Vikitap yaklaşık on yıldır bulunan, Goodreads gibi kütüphaneci sistemi oluşturmuş, kitap eklemenize, yorumlamanıza, diğer okurlarla irtibat kurmanıza izin veren güzel bir site. 1000 Kitap’ın aksine açılış sayfasında okur bilgileri bulunmuyor. Çok onayladığım bir özellik.
İlk kurulduğu yıllarda kitaplar çok eksikti, sitenin altyapısında sorun vardı ancak zamanla bu düzeldi ve aynı oranda da popülerliğini kaybetti. Şu günlerde durumunu bilmiyorum ancak siz girip gezebilir ve görüşünüzü yorumlarda belirtebilirsiniz!
4. Kitap Bu
Kitap bu okur iletişimi yerine kitap takasına odaklanan bir site. Elinizde kitap tutmak istemiyorsanız veya bir kitaptan aldığınız zevki başka okurlarla paylaşmak istiyorsanız bu harika bir fikir!
Kitap Bu gönüllü bir kuruluş olmasına rağmen reklam aldığını hakkında kısmında belirtmekte. Ayrıca kitabın en altında 2013 – 2015 yazısı güncellik konusunda benim için biraz şüphe uyandırıyor. Ben sıfır kitap isterim diyorsanız Kitap sipariş siteleri adlı yazıyı da okuyabilirsiniz.
Ben ikinci el kitapları okumaya bayılırım, hele bir de içinde notlar varsa!
5. Ne Okur
Ne Okur da 1000 Kitap gibi açılış sayfalarını okur bilgilerini göstermekte. Bu siteyi diğer kitap sitelerinden ayıran özellik kitapların yanı sıra film ve dizileri de ele alması.
Açılış sayfasında beğenilen filmleri, kitapları ve dizileri göstermesi de genel fikir almak veya sonraki okumasını göstermesi ilgi çekici.
Kitap Yorum Sitelerindeki Bilgilerle Kitap Nasıl Seçilir?
Bu sorunun yanıtı aslında biraz çetrefil ve yanıtı da size hiç uymayabilir. Ancak kendimce birkaç ipucu vermek isterim. Aşağıdaki yöntemler size sonraki kitabınızı seçmede yardımcı olabilir.
- Kitap türüne göre. Goodreads gibi siteler benzer kitaplar seçeneğini sunarlar. Ayrıca kitap satış siteleri de “okurlar bunları da aldı” seçeneği verir.
- Kitap puanına göre. Çoğu kitap sitesi okurlara, aldıkları veya okudukları kitapları oylama fırsatı verir. Kitap oylama oranı ne kadar yüksekse kitabı beğenme oranınız da o kadar yükselir.
- Yorumculara göre. Beğendiğiniz kitapların yorumlarına bakıp sizinle aynı fikirde olan insanları takibe alabilir, böylece sonraki kitabınızı seçebilirsiniz.
- Türk yayınevlerini takip ederek. Her yayınevinin bir çizgisi vardır ve kitaplarını sevdiğiniz yayınevlerinin ileride benzer veya sevebileceğiniz türde kitap çıkarma ihtimalleri yüksektir. Ancak her türden kitap yayınlayan ve kendisini alt markalara ayırmayan yayınevleri bunlara dâhil değildir.
- Sevdiğiniz yazarların etkilendiği yazarları keşfederek. Bu yöntem biraz araştırma gerektirse de epey iyi sonuçlar sunar.
- Ödülleri takip ederek. Beğendiğiniz kitap ödül almışsa o ödülün verildiği yazarları ve kitapları bulabilir, okuyabilirsiniz.
Sesli Kitaplar – Ücretli Ücretsiz
Kitap Yorum Siteleri ile Paylaşılan İncelemeler Nasıl Olmalı
Kitap yorum siteleri genellikle okurların kitap hakkında bilgi almak için ziyaret ettiği sitelerdir. Bu yüzden de büyük çoğunluğun o kitabı okumadığını varsaymak yanlış olmaz.
Kimi kitaplarda ayrıntılı bir özet kitabın genelinin değerini düşürmezken aşk, polisiye ve diğer birçok kurmaca türde okurun kitaptan aldığı zevkli azaltabilir.
Bunlar herkese açık yazılar olduğu için okumak için çok çaba sarf edilmez. Bu sebeple de kitap sitelerinde yorum veya inceleme yazarken şunların önemli olduğunu düşünüyorum.
- Kitabın sonu veya kilit kurgu noktaları söylenmemeli.
- Genel olarak anlatım ve kurgudan bahsedilmemeli.
- Okur kendi görüşlerini, kendi cümleleri ile yazmalı. Kimse intihalden hoşlanmaz.
- Yoruma yazarın veya çevirmenin dili eklenebilir.
- Kitabın baskı kalitesi bir yorum unsurudur.
- Kitabın aldığı ödüller açıklanabilir.
- Yazarın hayatı aktarılabilir.
- Bir seri ise kesinlikle gelecek kitaplara dair bir yorum yapılmamalıdır. Ancak geçmiş kitaplardan bahsedilebilir (şahsi fikrim).
Sonuç
Kitap siteleri için hazırladığım bu yazıyı umarım beğenmişsinizdir. Ben 1000 Kitap’ı incelemeye devam edeceğim ancak bilgilerin bu denli açık olması hoşuma gitmedi.
Goodreads ise yıllardır kullandığım bir kitap yorum sitesi örneğin ve sürekli kendisini geliştirmekte.
Peki siz hangi kitap sitesini seçmeyi düşünüyorsunuz? Yorum bırakın!