Başlıklar
Sesli kitap okuma uygulaması nedir, sesli kitaplar nereden dinlenir hiç merak ettiniz mi? Peki en iyi sesli kitap uygulaması hangisi? TRT Dinle, Kitap Yurdu ve Storytel gibi uygulamalara hadi bir bakış atalım ve en iyisini bulalım.
Sesli Kitap Nedir?
Sesli kitaplar, geleneksel yazılı kitapların sesli olarak kaydedilmiş halleridir. İlk başta işitme engelli kişilerin veya görsel olarak metinleri okuma yeteneği olmayan kişilerin, kolayca kitaplara erişebilmeleri ve bilgi edinebilmeleri için kullanılan bir sesli format olsa da zamanla birçok okurun tercih ettiği bir kitap versiyonu olmuştur. Sesli kitaplar genellikle profesyonel seslendirmenler veya oyuncular tarafından okunur ve kaydedilir. Bu kayıtlar, kitabın tamamını veya belirli bölümlerini içerebilir.
Kitap Dinleme Uygulamaları Neler?
Sesli kitaplar ve kitap dinleme uygulamaları son dönemde iyice ilgi odağı oldu ve bunda Storytel’in büyük payı mevcut. Siz de sesli kitap okumak istiyor ve ücretli ve ücretsiz sesli kitap platformu arıyorsanız aşağıdaki uygulamalara bakabilirsiniz.
1. Kitap Yurdu Sesli Kitap Uygulaması
Aylık 49,99 TL’ye, 30 gün deneme süresiyle hizmete geçtiğimiz aylarda sunuldu. Her hafta ücretsiz okuyabileceğiniz sesli kitap sunan uygulama ayrıca her ay 10 kitap taahhüdü sunuyor.
Ben uygulamayı incelediğimde henüz geliştirmeye çok açık olduğunu gördüm. Sadece belirli yayınevlerinin kitapları mevcut ve kaliteleri Storytel’deki sesli kitaplar kadar iyi değil. Ancak bu uygulamanın da İngilizce sesli kitaplar sunduğunu belirtmek isterim.
En sevdiğim özelliği ise görme engelliler için ücretsiz olması.
- Her hafta ücretsiz kitap
- Platin üye olarak ücretsiz erişim
- Her ay en az +10 yeni sesli kitap ekleme taahhütü
Yerel olarak en iyi sesli kitap uygulaması olmaya kesinlikle aday ve belki kazanan.
2. Seskit
Ücretsiz dinlenebilen bu sesli kitap uygulaması imkânı olmayanlar için harika bir sesli kitap uygulaması. Tek sorun kitap sayısının kısıtlı olması.
3. Amazon Audible
Her ne kadar Türkçe kitap olmasa da harika bir uygulama. Sesli kitap bir sektör olduğu için standartlar var. 30 günlük deneme süresinden sonra ücreti aylık 14.95$.
Size 2 kredi sunuyor; istediğiniz kitabı dinleyebiliyorsunuz. Özellikle dil öğrenmek isteyenler ücretsiz deneme süresinden faydalanabilir.
- Geniş Kütüphane: Audible, binlerce sesli kitap, podcast ve Audible Originals gibi özel içerikleri içeren geniş bir kütüphane sunar.
- İndirme ve Çevrimdışı Dinleme: Kitapları internet bağlantısı olmadan indirebilir ve istediğiniz zaman çevrimdışı olarak dinleyebilirsiniz.
- Ayda Ücretsiz Bir Kitap: Audible üyeleri, her ay bir kitabı ücretsiz olarak indirebilir ve kalıcı olarak kütüphanelerine ekleyebilirler.
- Esnek Üyelik Planları: Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmış üyelik planları sunulur. Planlar, aylık kredi sistemi veya belirli bir ücret karşılığında sınırsız dinleme gibi seçenekler içerebilir.
- Çoklu Cihaz Desteği: Audible, farklı cihazlarda dinleme olanağı sunar, böylece istediğiniz zaman istediğiniz cihazda devam edebilirsiniz.
- Yüksek Kaliteli Ses: Audible, sesli kitapların yüksek kaliteli sesle sunulmasını sağlar, böylece dinleme deneyiminiz keyifli olur.
4. TRT Dinle (Ücretsiz Sesli Kitaplar)
Eğer ücretsiz sesli kitap arıyorsanız size TRT Dinle‘yi öneririm. Bu benim yeni keşfettiğim program ücretsiz sesli kitaplar sunuyor. Ben şu anda Muhteşem Gatsby’yi dinlerken bu yazıyı yazıyorum ve anlatımın ve çevirinin gayet güzel olduğunu söyleyebilirim.
Herhangi bir e-posta hesabı ile üye olup ücretsiz sesli kitaplardan yararlanabileceğiniz bu site Don Kişot, Veba, Moby Dick, Angela’nın Külleri, Beyaz Diş gibi birçok klasiği dinleyicilere ve okurlara sunuyor.
Üstelik Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), A Doll’s House (Bebek Evi), Moby Dick gibi İngilizce kitapları da sunuyor.
Henüz TRT Dinle’nin arşivi çok geniş olmasa da epey faydalı olacağını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi, TRT Dinle’nin asıl odağı sesli kitaplar değil; müzik ve radyo kanalları. Bu yönden Spotify’a daha çok benziyor. Zaten tasarımdaki benzerlik ve Spotify’da da İngilizce sesli kitaplar bulunması fikrin ilhamının nereden geldiğini gözler önüne seriyor.
5. Storytel – Sesli Kitap Uygulaması
Storytel Türkçe’ye çevrilmiş veya İngilizce eserleri sesli kitap olarak yayınlayan, İsveç’te 2005 yılında kurulmuş bir uygulama. 20’den fazla ülkeye hizmet sunuyor. Bir öncü olması sebebiyle uzunlamasına bir incelemenin işimize yarayacağını düşünüyorum.
Storytel’e telefonlarınızdan indirerek erişebilirsiniz. Masaüstünden erişilebilse de kitap okuyamıyor veya dinleyemiyorsunuz.
Yürürken, işe giderken, temizlik veya spor yaparken Storytel’deki kitapları rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Ses kalitesi bence çok iyi. Açıkçası uygulamayı ilk indirdiğimde, 2000’li yıllarda ABD’de yapılan sesli kitap kalitesinde (düşük sesli, duyulmaz, düz) bir şey bekliyordum ama Storytel kesinlikle şaşırttı!
Özellikler:
- Geniş Kütüphane: Binlerce sesli kitap ve e-kitap içeren geniş bir kütüphane sunar.
- Çocuk Modu: 0-16 yaş arası çocuklar için özel bir mod sunar.
- Çevrimdışı Mod: İndirilen içerikleri internet bağlantısı olmadan dinlemek veya okumak için çevrimdışı modu destekler.
- İstediğin Zaman İptal Etme: Abonelikleri istediğiniz zaman iptal etme özelliği vardır.
- Her Yerde Erişim: İstediğiniz cihazda, istediğiniz yerden erişim imkanı sunar.
Fiyatlandırma ve Vaatler:
- Light Abonelik: Ayda 98.99 TL karşılığında 1 hesapla 9 saatlik dinleme imkanı sunar. Ayrıca, 7 gün ücretsiz deneme imkanı vardır.
- Sınırsız Abonelik: İlk 2 ay için 74.99 TL/ay, sonraki aylarda ise 149.99 TL/ay karşılığında sınırsız erişim sunar. Ayrıca, 7 gün ücretsiz deneme imkanı bulunur.
- Aile Abonelik: Aile üyeleriyle paylaşım için 224.99 TL/ay’dan başlayan fiyatlarla 2 veya 3 hesap sunar. İstediğiniz zaman iptal etme ve 7 gün ücretsiz deneme imkanı mevcuttur.
- İndirimli Yıllık Abonelik: 12 ay için tek çekim olarak 1199.99 TL veya ayda 99.99 TL karşılığında yıllık abonelik sunar. 8 ay öde, 12 ay dinle kampanyası bulunur.
En İyi Sesli Kitap Uygulaması Hangisi?
Kitap okumaya vakit ayıramıyorum diyorsanız bence sesli kitaplar sunan uygulamaları kesinlikle denemelisiniz. İster Storytel, ister Kitap Yurdu ister TRT Dinle olsun, bu uygulamalar yoğun hayatlarımızda kitap okumayı çok kolaylaştırıyor doğrusu.
Hatta Storytel’in ücretsiz kullanıma imkân veren deneme süresinden İngilizce kitap okumak, günlük angarya işler sırasında, işe gidip gelirken veya salt dinlemeyi sevdiğiniz için sesli kitaplar dinleyerek faydalanabilirsiniz.
Ne var ki en iyi uygulama kişiye özel olandır. Örneğin baskı kitaplar da alıyorsanız Kitap Yurdu uygulaması size göre en iyi sesli kitap uygulaması olacaktır.
Ancak ücretsiz arıyorsanız en iyi TRT olabilir.
Storytel, TRT Dinle, Kitap Yurdu gibi sesli kitap dinleme uygulamalarından sesli kitap dinleyebilirsiniz.
TRT Dinle tamamen ücretsiz sesli kitaplar sunarken, Storytel, Kitap Yurdu deneme süresi kapsamında ücretsiz kitap dinleme imkanı sağlar