Kitap Yorumu: Çelikten Düğümler – Sandrine Collete

Çelikten Düğümler afişi
Çelikten Düğümler

Çelikten Düğümler, 2001 yılında geçen bir polisiye. 40 yaşında bir adamın geçmişine ve bugününe odaklanıyor. Bir süre hapishaneden kaldıktan sonra (kimileri kitabı okudukça ilahi adalet diye yorumlayabilir) bir kaçış yaparak ücra bir yere giden ve orada kaçırılarak tutsak edilen bir adamın hikâyesi.

İki ihtiyar adamın işlerini yaptırmak ve sapkın hayatlarını gizli tutmak için kaçırdığı bu orta yaşlı adamın asi ve hırçın halini geride bırakıp nasıl kölelik zihniyetine girip, açlık, susuzluk ve yorgunluk yüzünden aşama aşama benliğini kaybettiğini görüyoruz.

Çelikten Düğümler konusu itibariyle korkutucu ve insanı içine çekiyor. Kendinizi anlatıcının yerine koyduğunuzda, intihar etmenin bile bir kaçış olmadığı bu suç romanı, kimi anlar aşırı heyecanlı ve karamsar. Heyecanlı olmasının nedeni ise, bu kurgunun kimin zaferi ya da kimin mağlubiyetiyle biteceğine dair doğan meraktan geliyor. Bir hayatta kalma romanı. İnsanın ertesi günü görebilmek için nasıl da mücadele verdiğini çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

İnsan kalıntısından başka bir şey değilim artık. Sadece yemeyi, içmeyi, darbelerden korunmayı ve ertesi gün uyanmayı düşünen bir varlık.

Çelikten Düğümler – Sandrine Collete

Kitabın içinde geçen acımasızlık, delilik ve işbirliği insanın huzurunu kaçırıyor. Üstüne karakterin korkusunun gerçekçi ve inandırıcı bir biçimde yansıtılması da kurgunun içine dahil olmayı kolaylaştırıyor. Kitap konu itibariyle tatmin etse de düzende oluşan bazı sorunlar yüzünden (hecelerin satır sonunda yanlış ayrılması gibi) okuması uzun sürüyor. Gerilim, polisiye romanlarını seviyorsanız ve karamsar, karanlık kitaplar okumak hoşunuza gidiyorsa okumanızı öneririm ancak ikinci baskısını almakta fayda var.

Bir beklenti yok, umut yok.
Kaçma umudu dahi yok.

Çelikten Düğümler – Sandrine Collete

Çelikten Düğümler, 2013 yılında Fransa’nın en iyi polisiyelerine verilen, Grand Prix de Littérature Policière ödülünü aldı. Benim okumayı tercih etme nedenim ise 221B Dergi’de hakkında bir yazı ya da reklam görmemdi.

Eğer ödüllü kitaplar okumayı tercih ediyorsanız, şu yazıya bakmanızı öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.