Zihninize ve Size Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap Okumanın Faydaları
Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumak eğitici, öğretici ve ufuk açıcı olarak tanıtılır anca faydalarından pek net olarak bahsedilmez. Bu yazıda çoğu insan hayatının bir döneminde merak ettiği “kitap okumanın faydaları nelerdir?” sorusunu yanıtlayacak, sonrasında okuma oranlarından bahsedeceğiz

Çok beklemeden listemize bakalım.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okumanın birçok faydası bulunuyor. Çok geçmeden listeye bakalım.

1. Zihni Kuvvetlendirir

kitap okumak zihni kuvvetlendirir

Kitap okumak zihni kuvvetlendirir. Nasıl mı? Yapılan araştırmalara göre araştırmacılar okumanın beyni değiştirdiğini kanıtlamış. Kitap okumanın faydaları adlı araştırma 16 büyümekte olan iki cinsiyetten de çocuklar üzerinde yapılmış ve sonuçlara göre hızlı adlandırma, sözcük okuma ve akıcılık, gelişmekte olan çocuklarda artmış. (Erken yaşta okumaya başlamak, okumayı teşvik etmek ne kadar önemli!)

Elbette testin uygulandığı grup epey ufak ama sonuçları göz ardı etmemek gerek. Ayrıca bu makale okuma alışkanlığı edinmenin okulda ve sınavlarda çocukları başarıya götürdüğünden söz etmekte.

2. Empatiyi Artırır

Edebi kurgu okuyan kişilerin, yani bireylerin iç yaşamlarını keşfetmeyi seven okurların duygudaşlık kurma becerisinde artış gözlemlenmiş. Araştırma burada.

Kitap okumanın bir duyguyu tanıma ve betimleme becerisi kazandırdığı da açık. Bu da kitapların zihni becerileri kuvvetlendirme maddesiyle iş birliği içinde.

3. Sözcük Haznesini Geliştirir

Bir araştırmaya göre 8, 11, 14 ve 16 yaşlarındaki çocuklar ve gençler doğum günlerinde incelenmiş ve genç yaşlarda okumaya başlayanların ileride daha geniş sözcük haznelerine sahip olduğu gözlemlenmiş.

Kitap okumanın faydaları arasında sanırım en bariz olanı budur. Yüzlerce sözcükten oluşan bir kitabı bitirdiğinizde nasıl olur da okumadan önce olduğum insanım ben diyebilirsiniz ki?

4. Stresi Azaltır

Günümüzün en önemli sorunlarından birisi stres ve stres birçok hastalığı tetiklemekte başrol oynuyor.

Burada okumanın, yürümek ve meditasyon gibi stresi azalttığından bahsetmiş.

Günümüzde stressiz bir gün geçirdim demek neredeyse İMKÂNSIZ!!!! Stresten kurtulamayacağımıza göre, en azından ona bir çözüm veya çare arayabiliriz. Kitap okumak da işte buraya devreye giriyor bence. Bence en uzun vadeli, hayat kalitemizi belki de en çok artırabilecek faydası da bu.

Okumak, zihninizi dinlendirir ve sizi rahatlatır.

5. Odağı ve Odaklanma Süresini Artırır

 Kitap Görseli
Kitap Görseli

Okumanın odağı ve odaklanma süresinde artış sağladığı birçok yerde söylenir. Eh, bir kitaba 10-20 saat vermek bunu sağlamıyorsa, ne sağlar ki!

George Washington Üniversitesi dikkat süresini artırmak için kitap okumayı öneriyor. Bu kitap okumanın faydalarından en değerlisi.

6. Ömrü Uzatır

Bir araştırmada okumanın uzun ömre faydası var mı diye araştırılmış ve bence sonuçlar epey ilgi çekici. 3635 kişi üzerinde, onların okuma alışkanlıklarına dayanarak yapılan bu araştırma haftada üç buçuk saat kitap okuyan insanların okumayanlara göre daha uzun yaşadığı çıkarımı yapılmış. Elbette önceki maddeleri düşündüğümüzde ömür/yaşam kalitesini de artırdığı söylenebilir.

7. Başarma Hazzı Verir

Bunu da hiçbir kaynağa dayandırmadan ekliyorum. Bence bir kitabı bitirdiğinizde başarmanın verdiği haz da hiç azımsanacak bir fayda değil. Bir işten diğerine koştururken her yaptığımız şey yarım yamalak.

300-400 sayfalık bir kitaba yaklaşık 9 10 saat veriyorsunuz ve son sayfayı okuyup o dünyaya bir son veriyorsunuz. Veya bu kurgu dışı bir kitap olabilir. Öğrendiğiniz bilgilerden sonra yaşadığınız tatmin bence çok önemli.

8. Öğretir

Gerek başka kültürler olsun gerek insanlar olsun, kurgu ve kurmaca dışı kitaplar öğretir.

Dünyayı, günlük mücadeleleri, kıyıda köşede kalmış insanları evimize getirir kitaplar. Genel kültür ve farkındalık da yarattığını göz ardı etmemek gerekir. Gerek kendi kültürünüzün gerek başka kültürlerin insanlarını, alışkanlıklarını tanırsınız.

Yani kitap okumak insan bir anlamda evrensel bir insan yapar. Anlayışınız büyür.

9. İletişim Kurmayı Kolaylaştırır

Kitap okumak, sözcük haznesini gelişmenin yanı sıra düşünceleri dile dökmeyi ve dolayısıyla da diğer insanlarla iletişim kurmayı kolaylaştırır.

Üstelik karşınızdaki insanın demek istediğini daha iyi anlamanıza da yardımcı olduğu bir gerçektir.

10. Dil Becerilerini Geliştirir

Kitap okumak, dil becerilerinizi geliştirir. Yeni kelimeler öğrenirsiniz, cümle yapılarını ve yazım kurallarını anlarsınız. Bu, daha iyi bir okuyucu ve yazar olmanızı sağlar.

Türkiye Kitap Okuma Oranları – Kitap Okumanın Önemi Giriş

Türkiye’de kitap basılsa da kitap okunma oranlarının düşük olduğu hep vurgulanır. Ayrıca bu basılan kitapların ne kadar test ve eğitim kitabı olduğu da bu değerlere katılmalı elbette. Biz kitap okumanın faydaları konusundan bahsederken genellikle kurgudan yola çıkacağız zira.

Eskisi kadar okumayan bir ülke olmasa da OkuYay‘ın araştırması bize çok şey söylemekte.

Kitap okuma oranları

Sizin de bildiğiniz gibi Türkiye’de okuma oranlarının çok az olduğu hep söylenen bir şeydir. Son yıllardaki araştırmalar okuma oranlarının biraz da yükseldiğini gösteriyor. Ancak gerçekten de durum böyle mi? OkuYay’ın araştırmasına bir bakmak gerek.

Son 3 ayda 2’den fazla kitap okudum diyenlerin sayısı %30.

OkuYay’ın 2019’da yaptığı 2929 kişi üzerinde yapılan (köyler de dâhil) Okuma Kültürü Araştırması‘nda okuyanlar %42,3, okuyabilirler %18,8,  eskiden okuyanlar %16,4, okumayanlar %22,5 olarak belirlenmiş. Ben araştırma yapılan insan sayısını biraz az buldum ama yine de bizlere genel olarak fikir veriyor.

2008’de yapılan araştırmada okuduğunu söyleyenler %30 iken 2019’da bu sayı %64’e çıkmış. Artış oranını beğendiğimi söylemeliyim. Elbette kitap okuyan sayısı yeterli değil.

Yıllardır tutkulu bir şekilde kitapseverim ve bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Çünkü benim nezdimde, eğlendiren, öğreten, geliştiren, iyileştiren bir aktivite kitap okumak. Araştırmalar da benim yanımda.

Ayrıca bu bilgiler birilerine bir kitap açtırırsa, ne mutlu bana.

Kitap okumanın bilimsel faydaları:

  1. Kelime dağarcığını ve anlama becerinizi geliştirir.
  2. Stresi azaltır.
  3. Kan basıncını ve kalp ritmini azaltır.
  4. Yaş almaya bağlı bilişsel zayıflamayı azaltır.
  5. Beyin bağlantılarını güçlendirir.
  6. Başka insanlarla duygudaşlık kurmanızı sağlar.

Kitap Okumanın Faydalarına Dair

Kitap okumanın faydaları ve önemi nedir diye düşündüm ve şu sonuca vardım: çok. Sizlere hayatınızın her ânında kullanabileceğiniz yararlar sağlamakta. Bu yazıyı okuduktan sonra bir kitap açmanın vakti gelmiştir ha, ne dersiniz? Size bu bağlamda Kâğıt Ev‘i de öneririm, ilginç bir okuma olacaktır.

Eğer kurmaca kitaplardan hoşlanıyor ve benimle aynı zevkleri paylaştığınızı düşünüyorsanız, Önerdiğim Kitaplar listeme bakabilirsiniz.

Sizin de eklemek istediğiniz, kitap okumanın önemi konulu maddeler varsa lütfen yorum bırakın! Kitap okumanın faydaları bence bir yazıda kalmamalı, ortaklaşa çoğalmalı!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.