Başlat: Ready Player One kitabının yazarı Ernest Cline, 1972’de ABD, Ohio’da doğmuş. Romancı ve şair olmasının yanı sıra senaryo da yazmış. Uzun zamandır kitaplığımda duran Başlat: Ready Player One‘a başlama nedenimse film olduğunu duymam. Üstelik Steven Spielberg’in yönettiği bu filmin senaryosuna Ernest Cline da ortaklık etmiş.
Nerede, Hangi Zamanda Geçiyor Bu Başlat: Ready Player One?
Başlat: Ready Player One da 2045 yılında geçiyor ve dünya leş gibi bir yer. Fakirlik, insan haklarının eksikliği, suç almış başını gidiyor. Distopya kitaplarında elbette bu kaçınılmaz bir şey.
Spoiler olarak saymazsanız şunu da eklemek istiyorum: Bir noktada karakter otomattan silah aldı. SİLAH. Tabii ki burası Amerika.
Tekrar kitaba dönersek, insanlar bu “gerçek” dünyadan kaçmanın yolunu bir oyunda bulmuşlar. OASIS. Aslında oyundan çok daha ötesi bu, ikinci bir gerçeklik gibi. Gerekli alet edavatınız varsa bu oyunda eğitim görüyor, yaşıyor, spor yapıyorsunuz. Yarattığınız avatarla istediğiniz kişi olabiliyor, istediğiniz gibi görünebiliyorsunuz. Burada gerçek hayattan çok orada vakit geçiriyorsunuz. Pek de uzak olmayan bir gelecek yani.
Peki Başlat: Reasy Player One’ı Diğerlerinden Ayıran Özellik Ne?
Bence bunun cevabı içindeki yarışma ve kendi dünyasını hakikatli bir şekilde kurmuş olması. Bu oyunun yaratıcısı Halliday, ölünce oyuncularına bir yarışma ile veda ediyor. Ve bu oyunu kazanana tüm varlığını vereceğini ilan ediyor. Ancak bu öyle kolay bir oyun değil; aşamaları, geçilmesi gereken evreleri, bölüm sonu canavaları var. Son zamanlarda oyunlara sarmış biri olarak bu yönünün çok ilgimi çekmesi beklenir… maalesef bu da beklentide kalır.
Benim için uzun soluklu, oyun, film ve benzeri göndermelerden dolayı (hâlâ yeterince geek değilim sanırım) yorucu bir kitap oldu. Özellikle ortaları temposunu kaybediyor ancak sonları… Son 150 sayfayı yalayıp yuttum ve neden filme uyarlanmak için seçildiğini anladım.
Çok hareketli ve dolu bir hikâyesi var. Karakterlerin büyümesi, aralarındaki ilişkilerin ilerleyişi… Hepsinin yeri ve zamanı oluşu… Bence okunması gereken güzel kitaplardan. Üstelik bu kitabı okuduktan sonra Warcross‘un nereden esinlendiğini daha iyi anlıyor insan.
Bir de not olarak düşmek istediğim konu şu. Kitap her ne kadar gençlere yönelik olsa da bu türü sevmeyenler de epeyce zevk alacaktır. Hele 80’leri yaşamış, o pacman oyun furyasından nasibini almış nesil daha da özdeşecektir. (Umarım 80’lerdir, altı ay bir kitabı okumak için uzun süre.)
Başlat: Ready Player One bana güzel birkaç saatten fazla bir şey kattığını söyleyemem ama bunu kötü algılamayın. Bunlar hep oyunlarla, filmlerle ilgili detayları daha sayfayı çevirmeden aklımdan atmamdan kaynaklı. Bende kalan yanı güzel bir kitap olması, yaratıcılık bulmam, güzel yazılmış ve orijinal gelmesiydi.
Yazarın araştırmacı yönü ve ilgisini böyle detaycı bir biçimde kullanması beni kendisine hayran bıraktı. Kullandığı malzemeler ise pek ilgimi çekmediği için sönük hissettirdi. Kurguya ise sözüm yok. Bayılarak okudum. Yazım hatası minimum, gayet güzel bir çevirisi var. Kapağı beş para etmez. Ancak sonuç olarak çok beğendiğim bir kitap kendisi.
Başlat: Ready Player One Hakkında
Şunu da not düşelim Locus Lincoln, John W. Campbell Ödülü gibi adaylıkları olan ve En İyi Roman dalında Prometheuss Ödülü’nü (2012) almış bir kitap. Serinin ikinci kitabı ise 2020’de raflara çıktı. Önerdiğim kitaplar listesine buradan gidebilirsiniz.
Sayfa: 516
Yayınevi: Dex Kitap
Çevirmen: Taylan Taflaf
ISBN: 9786050903447