Bir roman düşünün, şu cümleyle başlayan: “Pencerelerin öyküleri yaşamın tüm sırlarını içinde saklar.”
Bir roman düşünün, tüm söylediklerini, anlattıklarını, öyküsünü, aklı ve bilinci tepetaklak eden bir kurguyla bezenmiş.
Evet, Mine Söğüt böyle güzel bir kitap yazmış bir araya getirdiği sözcük ve noktalama işaretlerinden. Hayal gücü ve yaratıcılığıyla. İnsana daha ilk başından, ilk cümlesinden muazzam bir kitap okuyacağını hissettiren o sözcükler, 127 sayfanın çoğunda, her sunduğunu, tırnaklarıyla geri kazıyarak şok dolu bir “oy” iç çekişi bırakıyor ardında.
Şaşırtıcılığı, anlatımın güzelliği ve metnin çekiciliğiyle birleşiyor.
Beş Sevim Apartmanı nasıl mı?
Uzun zamandır bu denli karmaşık ama güzel, ne yaptığını bilen bir insanın elinden çıkmış kitap okumamıştım.
Predestination’ı bilenler bilir; insan sonunda bir hayranlık ve şaşkınlıkla bakarlar ekrana. Akıldan, “Doğru mu anladım ben?” düşüncesi geçer.
İşte Beş Sevim Apartmanı da onun Türklere hitap eden, Türkleri can evinden vurmayı beceren hali. Bizim inançlarımızı, hayatlarımızı hayal ve elbette kaleminin gücüyle harika bir kitap haline getirmiş. Belki bir Ahmet Ümit böyle yapabiliyordur.
Mine Söğüt’ü önce gazeteci olarak tanıyıp sonra yazar olduğunu bilen tayfadan değilimdir. İlk tuhaf saçlı kadın olarak gördüm onu; sonrasında da Deli Kadın Hikâyeleri ile bildim.
Ama ilk kez Beş Sevim Apartmanı ile vakıf oldum onu gazetecilikten yazarlığa geçiren edebi yaklaşıma. Ne büyük kazanç diyorum. Ne zekice yazılmış roman. Ne güzel işlenmiş altı hikâye. Sevim Hanım’la, yedi tabii.
Kurgu ve yaratıcılığı süsleyen o güzel dil, en başta o yüz, iki yüz yıllık klasiklerin tınısıyla başlıyor. Sonra yerini gizeme, meraka, şaşkınlıklara ve sürprizlere bırakıyor. Dolu dolu 127 sayfa okumak isterseniz, bin bir duyguyu tek kitapta tatmak, işte karşınızda pişman olmayacağınız bir yazar ve uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir eser.
Geç okuduğuma pişman değilim. Geç tanıştığıma da. Ancak siz olabilirsiniz. Bir an önce okuma listenize almanızı öneririm.
Mine Söğüt Kitapları (Güncel)
- Başkalarının Tanrısı (2022)
- Gergedan – Büyük Küfür Kitabı (2019)
- Deli Kadın Hikâyeleri (2011)
- Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey (2010)
- Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979 (2007)
- Kırmızı Zaman (2004)
- Sevgili Doğan Kardeş (2003)
- Beş Sevim Apartmanı (2003)
- Adalet Cimcoz / Bir Yaşamöyküsü Denemesi (2000)
Ayrıca Hastalık Hastası Kiralık Katil adlı kitabı da size öneririm. Ayrıca Flu TV’de yayımlanan Beş Sevim Apartmanı videosu gerçekten kitaba derin ve spoiler dolu bir bakış açısı sunuyor. Kitabı okuduysanız, kesinlikle izleyin!